• Ekonomija

  На кредит се највише купују станови од око 50.000 евра

  То што европска економија и даље не показује знаке узлета за оне који планирају да се задужују овде у Србији има и добру страну. Посебно за оне који намеравају да купе кров над главом на кредит. Јер, Европска централна банка (ЕЦБ) и даље не мења монетарну политику што значи да ће камате и убудуће остати ниске. Њихова референтна камата је и даље на нули, док је еурибор, који је меродавна камата за овдашње стамбене зајмове, и даље негативан и тренутно износи минус 0,232 одсто. На априлском састанку ЕЦБ-а прогнозирано је да се инфлација ни у наредне три године неће приближити циљу од два одсто тако да је јасно да европска централна монетарна институција неће у догледно време повећавати камате.

  У банкама кажу да је интересовање за стамбене зајмове сасвим солидно, а Национална корпорација за осигурање стамбених кредита (НКОСК) је од почетка 2019. године осигурала готово 2.000 стамбених кредита. Укупно је осигурано 98.500 хипотекарних кредита.

  Иначе, анкета по банкама показује да се на кредит у просеку купују станови од око 50.000 евра, а износ који банке кредитирају је око 40.000 евра, јер клијент мора да обезбеди најмање 20 одсто сопствених средстава.

  У Комерцијалној банци кажу да је интересовање клијената за понуду стамбених кредита од почетка године задовољавајуће. Одобрено је око 300 кредита, док је просечан износ 38.000 евра, што је просек износа реализованих стамбених кредита и у 2018. години.

  – Карактеристика банкарског тржишта у Србији већ дужи период је стабилно окружење, стога је реално очекивање да ће се тренд ниских камата наставити и у будућности. Номинална каматна стопа за стамбене кредите индексиране у еврима, осигураних код НКОСК-а је од 2,7 одсто, фиксна првих 36 месеци отплате кредита, односно од 2,7 одсто плус шестомесечни еурибор након 36 месеци отплате кредита, без накнаде банке за одобрење кредита и са роком отплате до 30 година. У актуелној понуди имамо и динарске стамбене кредите осигуране код НКОСК-а са роком отплате до 15 година и променљивом номиналном каматном стопом која је условљена кретањем референтне каматне стопе везане за динарске пласмане, односно шестомесечног белибора – кажу у овој банци.

  У Ерсте банци кажу да је прошлогодишње велико интересовање клијената за стамбене кредите настављено и у овој години. Од почетка године одобрено је око 600 стамбених кредита.

  – Каматне стопе су и даље на веома ниском нивоу, те се актуелна променљива каматна стопа креће од 3,05 одсто, плус шестомесечни еурибор, а не очекују се значајније промене. Такође, иницијални трошкови, који могу износити и по неколико хиљада евра, сведени су на најмању могућу меру. Клијенти не плаћају осигурање и обраду кредита, нити постоје трошкови одржавања кредита. Наша прогноза је да ће се тренд ниских каматних стопа у овој години наставити. Просечан износ стамбеног кредита од почетка године био је 44.000 евра, на просечан рок отплате од 25 година. Просечна старост клијента је 38 година.

  И у Еуробанци кажу да се и у 2019. години наставља тренд појачаног интересовања за стамбеним кредитима. Разлог пораста тражње је вишегодишња стабилност овог тржишта са повољним условима кредитирања, како када су у питању марже дефинисане од стране банака, тако и када су у питању референтне стопе, пре свега еурибор, као и стабилност кретања курса. Додатно, тржиште промета некретнинама је у претходном периоду појачало своју активност. Актуелне каматне стопе на стамбене кредите крећу се око три одсто на годишњем нивоу и очекивања су да неће доћи до значајнијих промена у наредном периоду. Просечна висина стамбеног кредита креће се од 40.000 до 45.000 евра. Овај износ кредитирања у највећем броју случајева не представља тржишну цену некретнине, посебно имајући у виду да су клијенти у обавези да, у случају индексираних стамбених кредита, обезбеде минимално учешће од 20 одсто од купопродајне цене стана, додају у овој банци.

  У Креди агрикол банци кажу да је повећано интересовање клијената за стамбене кредите. У њиховом случају камата износи 2,79 одсто, плус шестомесечни еурибор за кредите осигуране код НКОСК-а. Клијентима, који се одлуче за куповину некретнине путем стамбеног кредита, у просеку је потребно око 30.000 до 40.000 евра средстава из кредита, али се овај износ из године у годину повећава, кажу у овој банци.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com