Gradovi

Na “Kustendorfu” film “Ave Maria”, nominovan za Oskara

MOKRA GORA – U takmičarskom programu ovogodišnjeg “Kustendorfa” prikazuje se i film “Ave Maria” (Palestina/Francuska/Nemačka), Basila Halila, nominovan za nagradu Oskar u kategoriji kratkometražnih filmova.

Halil je u izjavi novinarima objasnio da je reč o komediji, čija se priča događa u manastiru u Palestini, u predvečerje sabata, kada je po jevrejskom verovanju zabranjeno korišćenje bilo kakve mašinerije.

U tom trenutku jevrejska porodica, žureći kući, udara autom u zid manastira i potrebna im je pomoć, ali ne smeju da koriste telefon, a kaluđerice ne smeju da govore.

Na pitanje odakle je dobio ideju, Halil je ispričao da je rođen u Palestini, na granici sa Izraelom, a “kada ste rođeni tamo, vi ste ili Jevrejin, musliman ili hrišćanin, i nemate pravo izbora, već samo automatski dobijate i prijatelje i neprijatelje”.

“To je veliki problem za mene. Nemate izbora, ali možete da birate nivo ekstremizma”, istakao je Halil, dodavši i da se blizu kuće njegove bake u Nazaretu nalazi manastir, u kome je kaluđericama dozvoljeno samo sat vremena dnevno da govore te ga je vrlo zanimao njihov život.

Nominacija za Oskara za njega istovremeno i jeste i nije bio šok.

“U novembru nam je rečeno da smo se našli na listi 10 filmova od kojih se bira pet koji će biti nominovani za Oskara. Dva meseca smo znali da imamo 50 posto šansi i kada smo saznali za nominaciju, telefoni su počeli da zvone, ljudi su tražili film, novinari su me zvali za intervjue, tri dana je bila ludnica, nisam spavao sve do dva ujutru, odgovarao sam na pozive, mejlove”, ispričao je Halil.

Halil, koga je časopis “Screen international” 2011. uvrstio među “10 arapskih filmskih autora na koje treba obratiti pažnju”, sada mora da sakupi 25.000 dolara za promociju filma u Los Anđelesu, jer je to sistem glasanja i neophodno je da učini svoj film vidljivim.

“Pored velikih filmova i autora poput Spilberga, nema mnogo pažnje za male filmove. Srećan sam zbog nominacije, ali to je zapravo veliki posao”, rekao je Halil, koji je posle završenih master studija na Filmskoj akademiji Škotske, radio više televizijskih produkcija u Londonu.

On je primetio da su već neko vreme palestinski filmovi u centru paznje svetske javnosti.

“Imamo toliko priča da ispričamo, a niko ne želi da nas sasluša, mediji uvek prikazuju jednu stranu što je frustrirajuće. Film nam omogućava da ispričamo svoje priče, predstavimo dobre i loše stvari, pružimo sliku svog društva i to nam daje motivaciju da snimamo, jer u suprotnom smo nevidljivi”, naglasio je mladi reditelj.

Trenutno priprema dva projekta – akcionu komediju i komediju o hrani.

“Volim da zasmejavam ljude, jer ako žele da budu depresivni samo treba da pogledaju svoj bankovni račun ili vesti. Lako je biti depresivan, teško je ljude nasmejati. Težak je to posao, ali i izazov”, istakao je Halil.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh