Gradovi

Na Kustendorfu predstavljena akademija Nikite Mihalkova

Jakšić: Studije mi znače na ličnom putu i razvoju

MOKRA GORA – U okviru 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” predstavljeni su danas radovi studenata Akademije za film i pozorište Nikite Mihalkova.

Gosti festivala, mladi autori, čiji su filmovi u takmičarskom programu, imali su priliku da pogledaju i kako slavni ruski režiser Mihalkov radi sa studentima glume.

Akademiju je prošlo godine osnovao Mihalkov, koji je i njen rektor, a vodi i smer za glumu.

Prethodne tri godine radila je letnja škola kroz koju je prošlo 1.000 polaznika iz 25 zemalja.

Akademiju u trajanju od godinu dana mogu da pohađaju svi koji imaju visoko obrazovanje i polože prijemni, a na raposlaganju su im četiri smera – za glumu, zatim za režiju na čijem čelu je Vladimir Kotinenko, za kameru na čelu sa Anatolijem Mikaseiem i smer produkcije koji vodi Leonid Verešagin.

Zbog individualnog pristupa, svaki smer pohađa samo šest studenata, a interesovanje je veliko, tako da je samo za smer glume bilo 150 kandidata, a među njima i Milena Jakšić, članica Srspke drame Narodnog pozorišta u Prištini, koja je studije glume završila na Akademiji umetnosti u Prištini.

Jakšić je Tanjugu ispričala da je želela da pohađa letnju Kino školu Nikite Mihalkova, koja se odvijala svake godine po mesec dana u Moskvi i obradovala se kada je videla da su promenili format.

Kaže da je na prijemnom lično Mihalkov ragovarao sa svakim od kandidata.

“Sa njim raditi je oslobađajuće i lako, zato što on glumu tretira kao igru. Sa njim je zabavno, lako i uvek se dobro provedemo”, objasnila je Jakšić.

Studije, započete 15. septembra, trebalo bi da završi krajem juna ili početkom jula. Predavanja imaju svakog dana i vikendom, jednom nedeljno rade sa Mihalkovim, ali uče i od reditelja, producenata, snimatelja.

“To su poslediplomske studije i svi su već profesionalci, imaju iza sebe određena iskustva i učiti sa njima zajedno i način rada u Rusiji je zaista dragoceno iskustvo. Sve može, nikome nije teško, jedni drugima pomažemo. Kako oni kažu „drug za druga“, takav sistem uspeva i zajedno stvaramo, osećamo jedni druge”, istakla je mlada glumica.

Jakšić je rekla da joj već znači iskustvo koje stiče na Akademiji.

“Osećam već da rastem, učim jezik, literaturu i komuniciram sa velikim ljudima i umetnicima. Dosta mi znači na ličnom putu i razvoju”, istakla je ona.

Preview

MILENA JAKSIC

Slide

MILENA JAKSIC

Slide

MILENA JAKSIC

Slide

MILENA JAKSIC

MILENA JAKSIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh