Ekonomija

Na listi najbednijih ekonomija- Srbija neslavna 7.

 

Pazite šta objavljujete na društvenim mrežama!Foto: Guliver/Getty/Thinkstock.

 

Muke sa inflacijom i nezaposlenošću iz 2015. godine preseliće se i u tekuću, najavljuju svetski ekonomisti.

Ubedljivo najgora na svetskoj listi od 63 mesta, najbednijih ekonomija je Venecuela, za koju analitičari u Blumbergovoj anketi prognoziraju da će imati inflaciju od 152 odsto i rast nezaposlenosti za 7,7 odsto.

zemlje bede,bedna ekonomija,bloombergFoto: Screenshot/ Bloomberg

 

Poljska primer, ako ne zabrlja

Nije sve tako crno, kaže Blumberg ukazujući na primer Poljske, koja je 49. a početkom 2015. joj je procenjivano znatno gore 15. mesto. Tamo situacija zavisi od nove vlade desnice , koja je svašta obećavala u predizbornoj trci – a svako takvo ostvareno obećanje će koštati.

Na listi, na kojoj se procenat nezaposlenosti dodaje na inflaciju,. Venecuela je četvorostruki „bednija“ od drugoplasirane Argentine.

Takvom rekordnom rezultatu svakako neće pomoći ni dalji pad cena nafte, glavnog izvoznog proizvoda te južnoameričke zemlje, kao ni to što mora da ispati 10 milijardi dolara duga ove godine.

Argentina bi možda imala i viši rezultat na listi da se njena statistika može realnije sagledati. No, državna statistička agencija više ni ne objavljuje sve podatke, jer je u procesu restrukturisanja, nakon dugogodišnjih optužbi da je „frizirala“ rezultate.

Zemlje koje slede na listi nemaju toliki problem sa inflacijom, koliko sa nezaposlenošću – Južna Afrika, Grčka i Ukrajina.

Srbija se, sa indeksom 20,9, nalazi između Ukrajine (26,3) i Španije (21,2), kao lošije plasiranih, i Turske (18,8) i Brazila (16,8) kao nešto boljih. Nije tako daleko ni Hrvatska (16,7), kao 10. najbednija, dok je Sloveniaj 29. (indeks 9,7).

Najsrećnije svetske ekonomije su u sličnom poretku kao i ranijih godina. Tu nema iznenađenja. Tajland, gde se strukturno dozvoljava manje beleženje nezaposlenih, je najmanje loše plasirani na „listi bede“ (indeks 2,2), zatim slede Singapur (2,6), Švajcarska (3,2), Japan (4,0) i Tajvan (4,8)…

S tim da Švajcarska ima drugi potencijalni problem – opadanje cena koje na kraju može skupo koštati ukunu ekonomiju.

Ekonomisti se nadaju popravljanju situacije u Rusiji, Rumuniji i Irskoj.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh