• Gradovi

  Na novoj listi RFZO još 61 lek, vantelesna oplodnja u 11 klinika

   

   

  Na novoj listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biće 61 novi lek, a ove godine biće potpisani ugovori sa 11 privatnih klinika u kojima će o trošku države moći da se uradi vantelesna oplodnja, izjavila je danas direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić.

  Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da će na novoj listi lekova biti terapijske alternative lekova za kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, reumatološka oboljenja, kao i inovativni lekovi za obolele od psorijaze i metastatskog melanoma, koji su BRAF pozitivni.

  Sanja Radojević Škodrić rekla je da očekuje da na nekoj od narednih sednica Vlade Srbije bude usvojena nova lista lekova.

  Prema njenim rečima, javni poziv privatnim klinikama u kojima će moći da se uradi vantelesna oplodnja otvoren je do 31. januara.

  Direktorka RFZO je kazala da je o trošku Fonda na vantelesku oplodnju 2015. godine upućeno 1.700 ljudi, a 2018. oko 3.800.

  Podsetila je da je u 2018. prvi put omogućeno da se o trošku države zamrzne šest embriona sa rokom čuvanja od pet godina.

  „Druga značajna stvar je da oni koji su dobili prvo dete iz vantelesne, mogu da apliciraju i za drugo dete iz vantelesne“, kazala je Sanja Radojević Škodrić.

  Najavila je da će ove godine biti donesen novi pravilnik za lečenje u inostranstvu.

  „Staviće se indikacije i bolesti koje do sada nisu mogle da se leče u inostranstvu. Biće omogućeno i da se u inostranstvu rade neke genetske analize“, istakla je direktorka Fonda.

  Navela je da je krajem novembra otvoren kontakt-centar, u kom gradjani mogu da saznaju koja su njihova prava kada je reč o zdravstvenom osiguranju.

  Broj info-linije na kom gradjani mogu da se raspitaju o lečenju u inostranstvu o trošku RFZO ili budžetskog fonda Ministarstva zdravlja je 011 2053 683.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com