• Ekonomija

  Na ovo ćemo potrošiti 15 milijardi evra

  putevi gradnjaFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  „Ova knjiga teška je 184,6 grama, ali sadrži projekte teške 14,96 milijardi evra koje sada radimo, koje nastavljamo i koje počinjemo naredne godine“, rekla je Zorana Mihajlović na predstavljanju Knjige u Beogradu.

  Ona je precizirala da je reč o 175 projekata kojima se planira izgradnja puteva, rehabilitacija pruga među kojima je pruga Beograd-Bar, izgradnja tunela i mostova.

  Strani invetitori: Veoma ambiciozna knjiga

  Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) Uve Fredhajm ocenio je Knjigu kao „veoma ambicioznu“, ali i vrlo značajnu jer će privući strane investitore. „Mi radimo sa Vladom Srbije već duže vreme, zajedno smo uradili i Belu knjigu investitora i ove infrastrukturne projekte“, ;rekao je Fedhajm i dodao da rast industrije zavisi od ulaganja u infrastrukuru. U Knjizi projekata, nalaze se i projekti koji nisu vezani za infrastrukturu već za poboljšanje položaj žena i Roma za koje se predviđa rešavanje njihovog stambenog pitanja.

  „Mi želimo pristojnu i modernu Srbiju, a da bi to postigli ključna reč je razvoj i ja vas molim da podržite ovu knjigu projekata“, rekla je ministarka.

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je Srbija će do kraja 2016. godine završiti važne infrastrukturne projekte i da će najkasnije početkom 2017. godine imati više kilometara autoputa od susedne Hrvatske.

  „U martu 2017. godine trebalo bi da Srbija prvi put po broju kilometara autoputa pretekne Hrvatsku, koja je velesila po pitanju broja autoputeva. To nije mala stvar za našu zemlju“, rekao je on.

  Ponovio je da će Koridori 10 i 11 biti završeni u 2017. godini i dodao da se radi na modernizaciji pruge i izgradnji mostova.

  Prema njegovim rečima, uskoro će se početi sa izgradnjom mosta dugog 17,8 kilometara od Obrenovca do Surčina, a koji treba da poveže istakao da se pored toga radi i na modernizaciji pruge.

  Promociji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, među kojima i američki ambasador Majkl Kirbi, pojedini investitori i direktori javnih preduzeća koji su imali prilike da se upoznaju sa narodnim igrama i nošnjom iz različitih krajeva Srbije.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com