Gradovi

Na periferiji Beograda i Novog Sada petina radi „na crno“

BEOGRAD – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je u „blic“ kontrolama koje je inspekcija rada 9. februara sprovela kod poslodavaca na periferiji Beograda i Novog Sada otkriveno je da od ukupno 544 zatečena radnika, njih 106, skoro 20 odsto, nije imalo ugovor o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Nadzori su izvršeni kod 235 poslodavaca, sa prevashodnim ciljem da se utvrdi radno – pravni status angažovanih radnika.

Inspektori su u kontrolama otkrili i jednu neregistrovanu staklorezačku radnju u Kotežu, u beogradskoj opštini Palilula.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 15 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali 19 prekršajnih naloga.

Zbog nepravilnosti u oblasti radnih odnosa inspekcija je donela 47 rešenja kojima je, pored ostalog, poslodavcima naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, i 15 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh