Gradovi

Na prodaju nakit Imelde Markos vredan 21 milion dolara

MANILA – Velika kolekcija nakita koji je nekad pripadao prvoj dami Filipina Imeldi Markos će se uskoro naći na aukciji, objavili su danas lokalni mediji.

Vrednost nakita koji će biti ponuđen na aukciji je procenjena na više od 21 milion dolara.

Nakit je konfiskovan nakon što je 1986. godine svrgnuta sa vlasti filipinska vlada na čelu sa Imeldinim suprugom, Ferdinandom Markosom, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Filipinskim vlastima se žuri da prodaju nakit, pošto se plaše da bi sin bivšeg predsedničkog para Ferdinand Markos Junior, poznat i kao Bongbong Markos, na izborima u maju mogao da postane potpredsednik države i da obustavi prodaju nakita svoje majke.

Procenjuje se da su porodica Markos i njihovi najbliži saradnici za vreme dok su bili na vlasti sakupili nekretnine, nakit, gotovinu i drugu imovinu u vrednosti od čak deset milijardi dolara.

Imelda Markos je uvek negirala optužbe za proneveru državnih sredstava i pokušala je da spreči prodaju svog nakita na aukciji.

Ona je sredinom devedesetih godina prošlog veka proglašena krivom za korupciju i osuđena na najmanje 12 godina zatvora, ali je posle uložene žalbe presuda poništena.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh