• Kultura

  Na Sajmu knjiga uručene novinarske nagrade

   

  Slide

  Uručenje Novinarske nagrade za najboljeg i najprofesionalnijeg izdavača

   

   

  Slide

  Bajac o nagradi novinara

   

   

  Direktoru izdavačke kuće „Geopoetika“ Vladislavu Bajcu i izvršnoj urednici Jasni Novakov uručene su danas novinarske nagrade za najboljeg i najprofesionalnijeg izdavača.

  BEOGRAD – Direktoru izdavačke kuće „Geopoetika“ Vladislavu Bajcu i izvršnoj urednici Jasni Novakov uručene su danas novinarske nagrade za najboljeg i najprofesionalnijeg izdavača.

  „Geopoetika“ je ubedljivi pobednik glasanja 25 novinara iz 13 redakcija, koji su izveštavali sa ovogodišnjeg Sajma knjiga i koji prate izdavaštvo.

  U kategoriji najbolji izdavač „Geopoetika“ je dobila 33 glasa, „Pčelica“ 23, a „Laguna“ 19 glasova, dok je u kategoriji za izdavača koji ima najprofesionalniji odnos prema medijima „Geopoetika“ dobila 29 glasova, „Pčelica“ 22, a „Laguna“ 20 glasova.

  U komisiji za brojanje glasova bili su Dragan Bogutović („Novosti“), Tatjana Nježić (Blic“), Marija Miljević Rajišić (RTS) i Meliha Pravdić Hrustanbegović (Radio Beograd).

  „Geopoetika“ drugi put dobija novinarsku nagradu za najboljeg izdavača, a sedmi put je nagrađena za najprofesionalniji odnos prema medijima, što, kako je navedeno u obrazloženju, govori o tome da je to „izuzetan izdavač i dobar saradnik medija“.

  Komisija je skrenula pažnju na nove naslove, koje je „Geopoetika“ objavila i predstavila na Sajmu knjiga – knjige Justejna Gordera, Orhana Pamuka, Harukija Murakamija, Džulijana Barnsa, Dona DeLila, Erlenda Lua, kao i na novu ediciju „Slobodni svet“ kojom žele da ponude na razmatranje odgovore na pitanje „Kako dalje?“.

  Bajac je, zahvaljujući na nagradi, rekao da oni uvek sumnjaju u ono što rade i da misli da je to jedini način da se dobro radi.

  „Ako je Umberto Eko našao za shodno da pred kraj prošle godine osnuje izdavčku kuću i eksplicitno rekao da to rade da bi razbili monopol nad izdavštvom u Italiji, mi smo došli na ideju da kao manji od njega uradimo nešto slično pa smo pokrenuli novu ediciju“, rekao je Bajac.

  On je naglasio da su osetili da treba kroz „Geopoetiku“ uneti malo „intelektualnog anarhizma, jer je on jedino što nam je preostalo da malo poguramo stvari i pomogne nam da postanemo malo angažovaniji , ali na suptilan način“.

  Bogutović je podsetio da se priznanje dodeljuje 22. put i da je inicirano sa namerom da bude zahvalnica i podrška izdavačima koji se suočavaju sa raznim nevoljama, jer nemaju podršku za svoju misiju.

  „I pored opšte krize i tradicionalne nebrige države prema knjizi, izdavači su nastojali da održe svoj profil i da ponude, pored komecijalnih naslova, i knjige koje ne stižu lako do čitalaca, te smo tako dobili izdanja kojima bi se ponosile i mnogo veće kulture od naše“, ocenio je Bogutović.

  Nagrade čine povelje i darovi slikara Milutina Dedića i Dragana Stojkova, a uručene su poslednjeg dana 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com