Gradovi

Na sajtu Predsednika objavljen odgovor vladike Jovana NIN-u

BEOGRAD – Na zvaničnom sajtu predsednika Srbije danas je objavljeno saopštenje povodom pisanja nedeljnika NIN, od 24. marta, a u kojem se, kako se navodi, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, između ostalog, „paušalno i neosnovano“ optužuje da pere savest i pare, samo zato što gradi crkvu Svetog Dimitrija u Bajčetini.

Navodi se i da je tim povodom reagovao vladika šumadijski Jovan pismom ovom nedeljniku koje, međutim, nikada nije objavljeno.

„Opravdano je posumnjati da je tekst, koji je kasnije preneo dnevni list Blic, namerno plasiran sa ciljem diskreditacije ljudi koji su u njemu pomenuti, a najviše predsednika Srbije. I to u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, kojoj on želi pobedu!“, navodi se u saopštenju.

Pošto NIN i Blic, kako se navodi, nisu našli za shodno da objektivno obaveste javnost i objave odgovor vladike Jovana, na sajtu predsednika Srbije objavljena su sva tri teksta s ciljem da se građanima pruži prilika da se sami uvere u to šta je istina, a šta su zlonamerne konstrukcije i podmetanja.

Napominje se da je tekst u NIN-u objavljen 24. marta pod naslovom „Zašto političari grade crkve peru i pare i savest“.

Tekst je preneo list Blic, a tek kada se pročita odgovor vladike Jovana, može da se shvati pravi smisao i namera autora teksta, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika dostavljenom i medijima.

Reagujući na tekst iz NIN-a, vladika šumadijski Jovan podseća da su iz te eparhije na zahtev NIN-a poslali spisak nvih zadužbinskihcrkava, od 90-tih godina prošlog veka do danas, sa imenma zadužbinara i odgovorima na pitanja tog nedeljnika o tome da li su crkve oslikane i na koji način se obično vrši izbor feskopisaca kao i mozaičara, da li je saglasno kanonima Crkve da novi ktitor koji je živ bude naslikan u crkvi; da li u svetootačkim spisima ili nekim drugim važnim dokumentima postoje svedočanstva koja upućuju na zaključak da će onaj koji gradi crkve biti pomilovan Božjom milošću, te da li će dobiti oproštaj grehova, kao i da li je uobičajeno da u takvim crkvama postoje kripte za sahranjivanje zadužbinara.

„Mada smo se više puta uverili da na ovaj način možemo biti uvučeni u pisanje teksta koji je već za nečije potrebe uobličen, smatrali smo da NIN još uvek ne pripada takvim „novinama“, odnosno da je vaša namera da pišete tekst o crkvenom zadužbinarstvu iskrena. Nažalost, uverili smo se u suprotno“, napisao je vladika Jovan.

Vladika skreće pažju da su u tekstu objavljenom u NIN-u odgovori Crkve umetnuti u članak čiji je cilj da, kako se navodi, pokaže da je gradnja hramova od političara, ali i uopšte, najčešće rezultat i izvor svakovrsnih zloupotreba, pri čemu za to ne pružate nikakve dokaze, izuzev, na početku, opisa kako se to navodno radi.

Vladika Jovan je napisao i da ne ulazeći u odnos nedeljnika prema Nikoliću, Markoviću, Iliću, Gasću i Peleviću, on želi da naglasi da su te ličnosti za Crkvu prvenstveno pravoslavni hrišćani.

„Gospoidn Nikolić je prvi predsednik Republike koji u novijoj istoriji Srbije podiže hram kao svoju zadužbinu. To je činjenica koja zaslužuje isticanje i pamćenje“, naveo je vladika Jovan.

Vladika je u pismu NIN-u istakao da je, s obzirom na to kako su odgovri Crkve na pitanja nedeljnika stavljeni u funkciju „finansijsko-pravne magle crkvenog zadužbinarstva“, te s obzirom na činjenicu da se NIN bavio pisanjem samo o crkvama u izgradnji pretežno onim koje podižu predsednik Nikolić i Dragan Markvić, koji nije bio ni pomenut u pitanjima NIN-a, očito da o crkvenom zadužbinarstvu kao aktuelnoj pojavi niste nameravali ni da pišete.

U pismu vladike Jovana se po tačkama analizira pisanje NIN-a na ovu temu, te poručuje da je njegovo da, kako kaže, naročito u Velikom postu, svako treba da se zamisli nad svojim delima, ali i nad svojim rečima, a pogotovo nad odgovornošću za pisanu reč koja se zaista sve više gubi u magli.

„Mi ćemo se, u svakom slučaju, duboko zamisliti, ukoliko sledeći put dobijemo pitanje od novinara NIN-a“, naveo je vladika Jovan u pismu koje, kako stoji, ovaj nedeljnik nikaa nije objavio.

Foto Tanjug/D. Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh