Novosti online

На сиријском ратишту гину и малолетници из БиХ

Сарајево – Један број радикалних исламиста из Босне и Херцеговине (БиХ) који су отишли у Сирију и прикључили се терористичкој организацији Исламска држава повео је на пут без повратка и своју децу. Према подацима које је објавила Федерална телевизија (ФТВ), на подручју под контролом тренутно најсвирепије терористичке организације „живи 29 брачних парова из БиХ са укупно 70 деце”.

Уз шокантне снимке који су приказани у емисији „Мрежа” наведена су и конкретна имена радикалних исламиста из БиХ који су у сиријски пакао одвели и своју децу. Поменути су, између осталих, Амир Селимовић и Амир Џинић. Први је отишао у Сирију са супругом Мелихом и њиховом петомесечном бебом, док је други представљен као својеврсни „рекордер”, јер је он, заједно са супругом Емиром, са којом се шеријатски венчао, одвео и деветоро деце. Најмлађа кћерка „није имала ни годину дана”, а најстарији син, који је био пунолетан, одмах по доласку у Сирију „прикључио се Исламској држави”.

Пре одласка на сиријско ратиште Џинић је живео у селу Ошве код Маглаја и био је припадник тамошње заједнице радикалних исламиста. У поменутој емисији као друго место за регрутовање припадника Исламске државе из БиХ наведена је Горња Маоча код Сребреника, познато вехабијско село из кога су многи давно отишли у џихад и које се неретко у јавности помиње као „једна од ћелија тероризма у БиХ“. Према сазнањима ФТВ-а, највећи број радикалних исламиста који су на сиријско ратиште одвели супруге и малолетне потомке отишао је из БиХ у последње две године. Неки од њих су погинули, а шта се „након тога догодило са њиховом децом, о томе нема никаквих података”.

Борећи се у редовима Исламске државе погинуо је, нажалост, и Зубер Имшировић који је имао само 16 година, а у Сирију су га, заједно са малолетном сестром, одвели отац и Мајка Едина у фебруару прошле године. Озлоглашену Горњу Маочу пре неколико дана посетили су новинари једне немачке телевизије који су у врло занимљивом и живописном прилогу представили Едиса Боснића, лидера вехабија у том селу, који је „фасциниран идејом Исламске државе да успостави светски калифат”, као и оним што ради та терористичка организација.

„Јесу ли то наше жеље. Свакако. Наравно да желимо да сви муслимани живе у једној држави где се нећемо суочавати с неким проблемима. Надам се како ћемо сви ми муслимани имати једну путовницу и моћи слободно путовати и тако ширити реч калифата диљем света”, изјавио је Боснић у разговору са немачким новинарима.

Признао им је како се радује да се БиХ прикључи ЕУ једног дана, јер ће тада моћи, како је рекао, бити још активнији. „Моћи ћемо ширити реч ислам још више. Биће нам лакше кад не буде граница. Рецимо, моћи ћемо доћи до Немачке без проблема и ширити ислам и тамо.” Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је пре два дана да су репресивне мере борбе против тероризма и насилног радикализма дале „поприлично добре резултате”, те да је „мање-више заустављен одлазак на страна ратишта”. Напоменуо је да „има скоро 30 оптужница које су подигнуте само за учешће на страним ратиштима”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh