Gradovi

Na vlažnim kolovozima neophodno prilagoditi brzinu kretanja

BEOGRAD – Meteorolozi za današnji dan najavljuju promenu vremena i kišu, dok se u višim predelima Srbije očekuju snežne padavine.

Niske jutarnje temperature i vlažni kolovozi uslovljavaju strvaranje poledice, pa je po ovakvim vremenskim uslovima neophodno prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće odstojanje između vozila, jer je zaustavni put duži, pa je samim tim i opasnost od izletanja sa kolovoza i izazivanja saobraćajnih nezgoda veća, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMS S).

Magla, mokar kolovoz i poledica razlog su da i pored redovnih intervencija putara vozače upozorimo da voze opreznije i da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su

označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Prema posednjim informacijama Uprave granične policije Republike Srbije na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

Prelaz Horgoš II (Reske) otvoren je samo za putnička vozila.

Radno vreme tog prelaza je od 07-19 časova isključivo za putnička vozila.

Foto Tanjug, D. Peternek/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh