Zdravlje

Na VMA obeležen Dan HOBP

7ea6f80624.jpegBEOGRAD – Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), oboljenja od kog u našoj zemlji boluje oko 600.000 osoba, obeležen je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su zainteresovani anketirani građani u holu Specijalističke poliklinike VMA imali priliku da se konsultuju sa lekarima Klinike za pulmologiju VMA, a osobe kod kojih su uočeni simptomi ili faktori rizika upućivane su na spirometrijsko testiranje.

Tokom akcije, na specijalistički pregled pulmologa i spirometriju upućeno je 25 osoba i kod većine je pronađen pozitivan nalaz na HOBP i data su im uputstva za dalje lečenje.

Od hronične opstrukcije pluća, koje se smatra trećim uzrokom smrtnosti u svetu, u našoj zemlji boluje oko 600.000 osoba i povećanje svesti ljudi o faktorima rizika za nastanak ovog oboljenja veoma je važno.

Takođe je važno znati i činjenice da simptomi poput hroničnog kašlja i nedostatka daha mogu da ostanu neprimećeni sve dok bolest ne uznapreduje, te da je, uz pomoć pravovremene dijagnostike i primenom adekvatne terapije, moguće ukloniti postojeće simptome HOBP u cilju usporavanja daljeg toka bolesti.

Foto Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh