Gradovi

Na VMA ugrađen prvi implantabilni monitor srčane funkcije

BEOGRAD – Na Klinici za kardiologiju Vojnomedicinske akademije ugrađen je prvi implantabilni monitor srčane funkcije „REVEAL LINQ“, kojim će moći da se snima i prati srčani rad pacijenta do tri godine, saopštila je danas VMA.

Taj implantabilni monitor je od velikog je značaja za pacijente sa povremenim sinkopalnim stanjima, krizama svesti, kod kojih klasičan Holter monitoring srčanog ritma nije bio u mogućnosti da prepozna aktuelne poremećaje u ritmu i sprovođenju.

Na taj način moguće je da se pouzdano uspostavi dijagnoza kardijalnih sinkopa radi odgovarajućeg praćenja i lečenja takvih pacijenata.

Osim praćenja sinkopalnih stanja, taj uređaj prati i detektuje maligne poremećaje srčanog ritma.

Intervencija je urađena pripadniku Vojske Srbije krajem prošle godine koji se dobro oseća, a ceo postupak se prati i za sada daje dobre rezultate.

Velika pomoć u usvajanju nove kardiološke procedure pružili su najeminentniji stručnjaci iz aritmologije iz zemlje i inostranstva: direktor Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije prof. dr Goran Milašinović, direktor Velej bolnice u Nju Džersiju prof. dr Sanit Mital (Suneet Mittal), kao i predstavnici Medtronika.

Na taj način, perspektivno, uz adekvatno stručno i tehničko usavršavanje, Klinika za kardiologiju intenzivno radi na tome da postane referentni centar Jugoistočne Evrope za dijagnozu i praćenje kardijalnih sinkopa.

Foto Tanjug/S. Radovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh