Gradovi

Nacional: Krstičević osumnjičen u BiH za ratni zločin

ZAGREB – Nakon što je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, uozoren od tajnih službi da bi mogao biti uhapšen, morao da otkaže put u Sarajevo, potalo je jasno da bi njegovo operativno funkcionisanje u vladi moglo postati vrlo otežano i prerasti u najveći kadrovski problem premijera Andreja Plenkovića, piše hrvatski nedeljnik Nacional.

Krstičević je odustao od puta u BiH, nakon hapšenja desetorice bivših pripadnika HVO koji se sumnjiče da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvo na području orašja, u bosanskoj Posavini.

Nedeljnik otkriva da se ime ministra Krstičevića spominje u predmetu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem su osumnjičeni i Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Marijo Petrović i više NN osoba, odnosno nepoznatih vojnika.

Krivično delo za koji su osumnjičeni vodi se kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Riječ je o, kako se navodi, zločinima ubistva najmanje 32 civila i najmanje devet vojnika Vojske Republike Srpske počinjenim toekom 1995. na području Jajca i Donjeg Vakufa, a službeno ih vodi Posebno odeljenje za ratne zločine u predmetu koji se vodi i pod brojem T 20 O KT-RZ 003228 06, objavio je portal Nacionala.

Inače, na Markovom trgu je u toku sastanak Plenkovića, predsednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i prvog čoveka SOA-e Daniela Markića, a tema je, prenose hrvatski mediji, hapšenja u Orašju.

O hapšenju, ali i protokoku dokumenata u ovom slučaju održava se i sastanak Hrvatskog generalskog zbora.

Sastanak, kojim predsedava general zbora Pavle Miljavac održava se iza zatvorenih vrata a prisustvuje 40-ak pripadnika brigada i zbornih područja HVO-a te deo generala iz generalskog zbora.

Među njima su umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Tolj, Ivan Adanbak, Drago Dragičević te Miljenko Filipović koji je pomogao u ustrojavanju HVO-a.

Umirovljeni general Marinko Krešić je u pauzi sastanka za emisiju Hrvatska uživo izjavio da porodice uhapšenih nisu dobili pravnu pomoć od Vlade Hrvatske. „Porodice nemaju ni novaca kako bi posetili uhapšene. Današnji sastanak verovatno će rezultirati donošenjem interventnih mera, a ubuduće moramo raditi na kompletnoj strategiji“, kazao je Krešić.

Dodao je i da advokati iz Hrvatske ne mogu da brane osumnjičene u BiH.

Foto Twitter.com/@DamirKrsticevic

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh