Gradovi

Nacionalna skupština izglasala paket mera za izmenu Ustava

Nacionalna skupština izglasala paket mera za izmenu Ustava

PARIZ – Poslanici donjeg doma francuskog parlamenta podržali su danas kontroverzni paket mera za izmenu Ustava nakon terorističkih napada u Parizu u novembru, čime je otklonjena prva prepreka ka njihovom usvajanju.

Amandman, koji uključuje meru oduzimanja francuskog državljanstva licima osuđenim za terorizam, usvojila je Nacionalna skupština sa 317 glasova za i 199 protiv, preneo je AFP.

Drugom merom se u Ustav kao odredba uvodi vanredno stanje, koje je trenutno na snazi, čime snage bezbednosti dobijaju veća ovlašćenja.

O paketu mera, koje su prethodne sedmice poslanici izglasali pojedinačno, neophodno je da se izjasni gornji dom parlamenta, Senat.

Za njegovo potpuno usvajanje, neophodna je podrška tri petine Kongresa, tela sačinjenog od poslanika oba doma, koji će se sastati u Versaju kako bi glasali o izmenama Ustava.

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je kasno sinoć da je uveren da će reforme proći i upozorio poslanike svoje Socijalističke partije da bi glasanje protiv njih „dovelo vladu u poteškoće i ostavilo predsednika u manjini“.

Ministarka pravde Kristijan Tobira podnela je ostavku prošlog meseca zbog protivljenja kontroverznoj meri oduzimanja francuskog državljanstva, osobama sa dvojnim državljanstvom, koje su osuđene za terorizam, koju je predložio predsednik Fransoa Oland.

Francuski Senat odobrio je u utorak velikom većinom glasova produžetak vanrednog stanja do kraja maja, koje je uvedeno nakon terorističkih napada u novembru u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Nacionalna skupština trebalo bi isto da učini sledećeg utorka.

Zakonom o vanrednom stanju, koji datira iz 1955. a izmenjen je u novembru, data su veća ovlašćenja policiji, ukinuta potreba za nalogom u slučaju pretresa, uvedena zabrana okupljanja, kao i kućni pritvor za osumnjičene, navela je francuska agencija.

Grupe za ljudska prava upozoravaju da policija zloupotrebljava svoja ovlašćenja pod vanrednim stanjem, dok vlada tvrdi da je to neophodan korak u zaštiti države u trenutku kada bi Francuska mogla da se suoči sa još jednim napadom džihadista.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh