• BG

  Nacionalni savet traži promenu položaja Roma u Srbiji

  Novo rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine nastaviće integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja da bi se promenio položaj te manjine, rečeno je danas u Beogradu.

  Novoizabrani predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović rekao je na konferenciji za novinare da je to telo opredeljeno za realizaciju svih mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za 2016-2025. godine.

  On je kazao da će priorite u radu Saveta biti unapredjenje obrazovanja, zapošljavnja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštitite Roma i Romkinja, i rešavanja ostalih problema.

  „U saradnji s nadležnim institucijama, ministarstvima, kao i s potencijalnim medjunarodnim i domaćim donatorima pokušaćemo da obezbedimo dodatne izvore finansiranja“, kazao je Ramadanović.

  Istakao je da će se Savet zalagati da sa Vladom Srbije donese odluku da što većem broju romskih porodica ponude prelazak u seoska područja, jer nije dovoljno romskim porodicama dati stan i zaboraviti na njih.

  Prema njegovim rečima, država sprovodi sistemske mere za zapošljavanje Roma i Romkinja.

  Ramadanović je istakao da od ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, kao i ostalih ministara, očekuje da budu pouzdan partner u poboljšanju statusa i uslova života romske populacije.

  „Nacionalni savet će pokrenuti inicijativu da se afirmiše zapošljavanje Roma i Romkinja i tu očekuemo angažovanje Vlade Srbije. Pored zapošljavanja, jedan od najvećih problema sa kojima se Romi susreću je i stanovanje. Teška materijalna situacija onemogućava Rome da obezbede adekvatne uslove za život“, kazao je on.

  Zamenica predsednika Saveta Jelena Jovanović kazala je da više treba uključivati žene u poslove važne za Rome i Romkinje.

  Zamenik predsednika Izvršnog odbora Saveta Dragan Ristić rekao je da su „Romi izašli iz edipalne faze političkog razvoja“ i da ih očekuje proces depolitizacije. „Ispred nas su važni zadaci. Jedan od ciljeva je da na viši nivo podignemo političku kulturu“, kazao je Ristić.

  Zamenik predsednika Dejan Živković kazao je da će u Novom Sadu, Kragujevcu i Leskovcu uskoro biti otvorene kancelarije Saveta s ciljem bolje komunikacije članova, formiranje mobilne pravne klinike koja će obezbediti pravnu pomoć pripadnicima romske populacije, kao i identifikacija mladih fakultetski obrazovanih Roma i Romkinja i sprečavanje njihovog odlaska iz zemlje.

  Novo rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine navelo je da su to planovi za prvih sto dana rada, kao i da će nastojati da budu partner domaćim i medjunarodnim institucijama kako bi se unapredio život romske populacije u Srbiji.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com