• Društvo

  Национални тим за препород села Србије у Пиротском управном округу: Задруга у женским рукама

   

  „У наредне три године планирамо да издвојимо 100 села у пет јужних округа и да у њима подстакнемо привредну активност кроз задруге, уложимо у инфраструктуру, сеоски, ловни и етно туризам као и у културне и спортске садржаје, а све са једним циљем – да спречимо напуштање села, да дамо младима алтернативу да у њима остану рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије, приликом  посете Пиротском управном округу.

  Овај програм је велика шанса и за Општину Бела Паланка јер ће Пиротски округ бити један од приоритета и имати предност на конкурсима за доделу средстава.

  Министар без портфеља Милан Кркобабић је  обишао новоосновану земљорадничку задругу „Дарови Лужнице“ из села Горчинце којој је 2019. године из Програма Владе Србије намењеног задругама који спроводи Кабинет министра Кркобабића додељено 7,3 милиона динара за набавку линије за прераду и паковање воћарских и повртарских производа.

  Максималан износ средстава на конкурсу који је био намењен новооснованим задругама износио је 7,5 милиона динара.

  „Ова прва женска задруга је прави пример како иницијатива и рад уз финансијски подстицај у правим рукама дају резултате“ напоменуо је Кркобабић.

  Директорка ове комплетно женске задруге регистроване за органску производњу, Каролина Стаменковић истакла је колико је ова инвестиција значајна за њених 14 чланица и 26 коопераната.

  „Уз нову опрему у стању смо да остваримо профит који  пружа финални производ. Ове сезоне задруга је прерадила 3 тоне паприке, 1,5 тону вишње, 1 тону парадајза, а увели смо и ХАСАП систем“ Своје производе задругарке су намениле домаћем али и страном тржишту и истичу да већ постоји интересовање купаца из Немачке.

  Након обиласка задруге Кркобабић је са мештанима овог и околних села разговарао о активностима Националног тима за препород села Србије, оживљавању задругарства и потребним предусловима за квалитетнији живот на селу, пре свега останак младих у овим срединама.

  Са министром су у Пиротском управном округу боравили и председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије академик Драган Шкорић и чланови проф.др Владимир Гоати, фудбалски тренер Милан Живадиновић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан.

  У разговору са мештанима отворили су многа питања од суштинског значаја за живот у сеоским срединама на југу.

  Начелница Пиротског округа Драгана Тончић истакла је допринос министра Кркобабића развоју привреде овог краја и нагласила да је ова задруга пример добре праксе која може успорити пражњење сеоских средина Пиротског округа.

  Копредседници и чланови националног тима обишли су стари дом културе у овом селу коме је потребна санација и школу која има само једног ђака.

  Н.П.

  Аутор фотографија је Ристо Костов.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com