Gradovi

Nacrt zakona o nestalim bebama neprihvatljiv za roditelje

BEOGRAD – Nacrt zakona o nestalim bebama neprihvatljiv je za udruženja roditelja, koja traže kvalitetan istražni postupak i formiranje nadzornog tela za kontrolu istrage.

Predstavnik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ Radiša Pavlović rekao je Tanjugu posle okruglog stola o Nacrtu zakona, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava zdravlja, unutrašnjih poslova i pravde, da je tekst neprihvatljiv od naslova do poslednjeg slova i da država roditeljima „na uvredljiv način nudi novac umesto istrage“.

Pavlović kaže i da udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ i Beogradska grupa roditelja traže da se u rešavanje problema nestalih beba uključi i premijer Aleksandar Vučić.

Traže i da u zakonu budu prepoznati slučajevi roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala po rođenju, ne samo u porodilištima već i u drugim ustanovama, da se u istragu uključe službe bezbednosti koje poseduju spiskove otete dece, te da se formira nadzorno telo za kontrolu istrage.

Pavlović je uveren da država raspolaže resursima i kapacitetima da se istraga obavlja uz saradnju sa roditeljima na čijem slučaju se radi i uz nadzor nezavisnih institucija.

„Sve drugo je neprihvatljivo. Nas zanima istraga, a ne novac“, rekao je Pavlović, koji smatra da država želi da presudom u slučaju Zorice Jovanović zataška sve ostale slučajeve i spreči istrage.

Pavlović kaže i da bi i u slučaju nestalih beba mogla da bude formirana komisija, poput one koja se bavila slučajem ubijenih novinara.

Ministarstvo: Veća ovlašćenja suda u slučaju „nestalih beba“

Nacrt zakona o nestalim bebama predviđa veća ovlašćenja suda u prikupljanju činjenica, formiranje specijalizovane jedinice pri MUP-u, a trebalo bi da pruži roditeljima najšire mogućnosti da utvrde činjenice o položaju dece za koju tvrde da su nestala, saopštilo je danas Ministarstvo pravde.

Članovi Radne grupe za izradu Nacrta zakona danas su se posle duže pauze sastali sa predstavnicima udruženja roditelja, sa kojima su razgovarali o izmenama tog akta, posle javne rasprave i dobijenog stručnog mišljenja i ekspertize Saveta Evrope.

Predstavnici ministarstava pravde, zdravlja i unutrašnjih poslova naglasili su da novi Nacrt zakona daje veća ovlašćenja sudu u prikupljanju činjenica i „zaoštrava“ odgovornost svedoka pri svedočenju.

Nacrt zakona predviđa formiranje specijalizovane jedinice pri MUP-u koja će sprovoditi određene istražnih radnji u postupku, a na osnovu zahteva suda.

Članovi Radne grupe izrazili su uverenje da će takav zakon roditeljima koji sumnjaju da su im deca nestala u porodilištima pružiti najšire mogućnosti da utvrde činjenice o položaju njihove dece.

U Ministarstvu ističu i da je u toku rad na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, a koje će se odnositi na buduće slučajeve.

Predstavnici roditelja su i na ovom sastanku iskazali sumnju u primenu zakona u praksi i istakli da se problem „nestalih beba“ može rešiti samo ukoliko postoji kvalitetan istražni postupak.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva pravde Biljana Pavlović, državni sekretari Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i Vladimir Đukić, kao i sudija Vrhovnog kasacionnog suda i predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra pravde Zoran Balinovac, vršilac funkcije zastupnika Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Nataša Plavšić, predstavnici MUP-a…

Pored članova Radne grupe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava, kao i predstavnici iz kancelarije Zaštitnika građana.

FOTO Tanjug, S. Radovanović

Preview

RADISA PAVLOVIC

Slide

MILANKA MOMCILOVIC

Slide

PAVLOVIC I MOMCILOVIC

Slide

MILANKA MOMCILOVIC

Slide

RADISA PAVLOVIC

RADISA PAVLOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh