Novosti online

Најбоља хаљина нестала у Њујорку

Српски дизајнери који су учествовали на њујоршкој недељи моде уверили су се како функционишу ствари у великим модним центрима. У првим редовима седе озбиљни купци, а после ревије деле се визит-карте и успостављају контакти.

Бата Спасојевић вратио се прошле седмице са двонедељне америчке турнеје и док се утисци још слежу, већ стижу прве понуде за сарадњу.

Понуђено му је да ради костиме за нову америчку серију налик на „Секс и град”. Стилисти су видели његову колекцију и имејлом послали предлог за сарадњу, прича нам дизајнер који је, уз Звонка Марковића и Марину Мићановић, добио прилику да се представи у Великој јабуци, граду који му је, иначе, вечити извор инспирације.

У Америци нико не пита одакле сте
Бата Спасојевић уверен је да Србија има талентоване дизајнере који могу да нађу своје место на светском тржишту. „У Америци нико вас не пита ко сте и одакле сте, битно је да имате добар рад иза себе. Апсолутно можемо да будемо конкурентни, али недостаје новац. О томе смо причали и са нашим амбасадором и конзулом у Вашингтону и Њујорку. Наши дизајнери, попут спортиста, могу да буду амбасадори своје земље јер имају квалитет. Питање је само ко ће да нам да ветар у леђа. Мислим да би држава требало да нас подржи”, каже дизајнер који је пре него што је основао сопствени бренд „Индивидуал” радио за „Центротекстил”, „Тифани”, „Николас” и друге куће у региону.

„Ја овде живим, а као да сам мозгом тамо. Тако размишљам, волим ту еклектику. Њујорк је спој неспојивих ствари. Место где видите различите културе, архитектуру, храну, народе… Из тог увек изађе нешто ново и другачије. То је енергија коју Њујорк носи”, сумира утиске.

Гостовање остварено захваљујући сарадњи Српске недеље моде и модне платформе „Art Hearts Fashion“ испунило је очекивања, мада је, како каже, организација мало заказала.

„Простор у бекстејџу био је скучен. Када сам излагао у Мајамију било је исто. Можда смо размажени, јер имамо много боље услове у Србији. Ипак, битан је крајњи резултат. Мени је на ревији био први човек из `Ралф Лорена`”, не скрива одушевљење дизајнер који је пре неколико година на Мајами фешн вику проглашен за „звезду у успону”.

Сама колекција, креирана баш за Њујорк, мешавина је више стилова: панк-рока, рокенрола и футуризма, уз асиметрију и скулптуралност у форми. Од материја су заступљени крзно, кожа, вунени штофови, кроко-кожа и астраган. Принтови су са мотивима оригиналних модних скица, колажа и слика.

Осим аплауза публике и контаката са важним људима, дизајнеру су веома важни и утисци манекена. Многи су пожелели да купе неки од комада, али се плаћање испоставило као проблем, јер тамо нико не носи готовину. И десило се нешто мистериозно – најбоља хаљина, она која је отворила женски део блока, нестала је, што је, каже, можда и добар знак.

После Њујорка, колекција је приказана на недељи моде у Вашингтону, у „Карнеги” библиотеци у близини Беле куће, где је дан раније ревије пратила Хилари Клинтон.

За озбиљније присуство на светској модној сцени неопходан је континуитет у бар три сезоне. Зато Спасојевић планира да америчку турнеју настави у септембру у Њујорку, а можда и раније у Лос Анђелесу због рада на костимима за серију.

До тада, нову колекцију видеће публика на недељама моде у Београду, Новом Саду и Подгорици.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh