• Gradovi

  NAJBOLJE JE VINCE IZ VLASOTINCE

  VINCE IZ VLASOTINCE

  -Vlasotinačko vinogorje je jedno od retkih vinogorja koje je ostalo verno tradicionalnom načinu proizvodnje vina. Postoji, međutim, grupa mladih momaka čija su vina postala prepoznatljiva i čiji kvalitet raste.

  Oni, evidentno, čitaju o tome i željni su da napreduju u tom poslu – rekao je tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo Dušan Janjić koji više od 20 godina ocenjuje vlasotnačka vina kao član komisije za izbor najboljih vina na Vinskom balu.

  Ove godine, na 33. Vinskom balu, u kategoriji vrhunskih belih vina treće mesto osvojilo je vino Bratislava Ristića iz Gložana, drugo vino Saše Jovića takođe iz Gložana, a najbolje je, prema oceni komisije, vino Novice Petrovića iz Vlasotinca.

  U kategoriji autohtonih belih vina, treće mesto pripalo je Draganu Pešiću iz Gložana, drugo Saši Joviću, takođe iz Gložana, a najbolje autohtono belo vino proizveo je Novica Đokić iz Vlasotinca.

  U kategoriji vrhunskih crvenih vina treće mesto pripalo je Vinariji Filipajac, drugo Novici Petroviću iz Vlasotinca i prvo Novici Đokiću iz Vlasotinca.

  Što se autohtonih crvenih vina tiče, treće mesto osvojilo je vino Bratislava Ristića iz Gložana, drugo vino Zorana Popovića iz Vlasotinca, a za najbolje autohtono crveno vino komisija je proglasila vino Jovana Pečenkovića iz Vlasotinca.

  Tehnolog Dušan Janjić dodaje  da su postavljeni  dobri temelji u sadnji vinograda, da rIzlinga i prokupca ima najviše, ali i da je jedan od najboljih sovinjona  ovde u Vlasotincu.

  -Sorta kaberne sovinjon se je u Vlasotincu jako lepo aklimatizovala i daje izuzetne rezultate.

  Sovinjon blank posađen u vlasotinačkom vinogorju u krugovima vinara važi za jedan od najboljih u Srbiji, kao sirovina. Nema, međutim, njegove ozbiljnije prerade – kaže Janjić.

  U vlasotinačkoj opštini pod vinogradima je, prema zvaničnim podacima, oko 1500 hektara, ali se tek trećina zasada aktivno obrađuje.

  PESMA I VINO

  Najbolja pesma na temu vina i grožđa je „Vinska pesma“  autora Jelene Kujundžić iz Majura.„Đulina čegrtaljka“ autora Bratislava Petrovića iz Šljivovika kod Bele Palanke je najbolja pesma na prizrensko – timočkom dijalektu.

  Na ova dva konkursa je stiglo ukupno 149 pesama i žiri je predložio da se specijalnom nagradom, u vidu diplome, nagradi pesma pod naslovom „U tragovima srboloze“ autora Ivana Gaćine iz Zadra.

  Na temu vina i grožđa najbolju karikaturu uradio je Goran Ćeličanin iz Varvarina

  Miloš Mitrović, student i spasilac na plaži kod brane, bio je najbrži u plivanju za vinsko burence, a nagradu je dobio i desetogodišnji Sergej Kostić iz Beograda, kao najmlađi plivač.

  Plivanje za burence je i ove godine izazavalo veliko interesovanje – plivalo je 20 takmičara.

  Na keju pored Vlasine moglo je da se degustira i kupi vino, besplatna je bila degustacija tradicionalnih jela, a program Vinskog bala tradicionalno su otvorili mališani PU „Milka Dimanić“ u Letnjoj bašti hotela Novi Zemun.

  Nakon predstave „Čokoladovići“, nastupili su folklorni aansambli „Crnilović“, Bratstvo i „Sveta Trojica“

  Veliku pažnju publike privukao je i kik boks meč za titulu evropskog šampiona u kategoriji do 75 kg koji je dobio Vlasotinčanin Sokol Arsić, pobedivši Grka Nikolaosa Papanikolaua.

  -Hvala vam na velikoj podršci, hvala opštini i svim mojim prijateljima koji su mi pomogli u ovome – rekao je Sokol nakon pet rundi i proglašenja za pobednika.

  Prvo veče 33. Vinskog bala završeno je odličnim koncertom Dejana Petrovića i njegovog Big benda koji su na svoj način svirali i pevali neke od najvećih hitova domaće narodne i zabavne, ali i inostrane muzike.

  Bojana Stanojevic

  Agencija za odnose s javnošću Publika
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com