Svet

Najbolji i najgori pasoši na svetu

Naime, ukoliko želite da putujete svetom, isplati se biti Nemac. Ovo je pokazalo istraživanje koje rangira države prema stepenu slobode kretanja koju pružaju, odnosno broja država u koje možete otići bez vize.

danska migranti pasos granica kontrola

Državljani Nemačke poseduju najmoćniji pasoš na svetu, sa kojim mogu da slobodno putuju u čak 177 država sveta. Doduše, u stopu ih prate Šveđani koji bez ograničenja mogu da posete jednu državu manje.

Zatim slede Francuska, Finska, Italija, Španija, i Ujedinjeno kraljevstvo, sa slobodom kretanja u 175 država. Belgija, Danska i Holandija se nalaze odmah iza njih, i tako zaokružuju evropski „elitni klub“.

Sa druge strane, oni koji nisu imali sreće na životnoj lutriji, moraju da se zadovolje znatno skučenijim prostorom slobode.

Srbija se nalazi na 43. mestu , što je napredak u odnosu na 2006. godinu kada smo zauzimali 64. mesto. Poređenja radi, Hrvatska je na visokom 24. mestu, Bosna i Hercegovina je na 54, a Crna Gora na 47.

Ispred Srbije su Honduras, Gvatemala i El Salvador, ali se zato države poput Rusije, Turske i Južne Afrike nisu proslavile, te imaju lošiji skor.

Na samom dnu liste nalaze se Sirija, Somalija, Irak, Pakistan i Avganistan. Njihova nepovoljna pozicija je posledica kako diplomatskih odnosa, tako i recipročnih državnih sporazuma, bezbednosnih rizika, i opasnosti od kršenja pravila o imigraciji.

Upravo iz ovih zemlja dolaze mnogobrojni migranti koji danas kucaju na vrata Evrope u potrazi za normalnim životom.

Tračak nade za one kojima su mnogi putevi zatvoreni unose primeri zemalja poput Tonge, Palaua, Kolumbije i Istočnog Timora, koje su uspele značajno da poprave svoju poziciju.

Zanimljiv je i slučaj Portugala koji je dozvolio stranim investitorima da dođu do državljanstva, a koje donosi i slobodu kretanja u 172 države sveta.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh