Novosti online

Најлепше цветајуће дрво испред Храма Светог Саве

Зимске температуре које су готово целог фебруара прелазиле просечне вредности измамиле су готово све врсте раних цветница да већ почетком марта покажу сву своју раскош. Међу њима је и омиљено цветајуће дрво вртлара – магнолија.

Једна од ових лепотица нашла је своје место и на Врачарском платоу, испред Храма Светог Саве.

– То је кинеска, односно љиљаноцветна магнолија. Она са грмовима жутих цветова међу првима покаже свој цвет. Обично цветају од априла до маја, али се догоди да своју раскош прикажу и у јуну. У зависности од климе, и њихово цветање се помера. Како је ове године била топла зима, магнолија је поранила готово месец дана. Дешава, се али ретко, да ово украсно дрво цвета и у јесен – објашњава Татјана Батало, пејзажни архитекта из „Зеленила Београд”.

Магнолија се у природи размножава тако што јој најниже гране полегну по земљи, развију корен и изникне ново дрво, тако да врло лако могу да се шире. У расадницима се ипак она развија калемљењем.

– Магнолија је заиста дивно дрво. Цвета пре листања, а када јој опадне мирисни цвет, израсту дуги дрвенасти зелени листови – објашњава Батало.

Најчешће врсте магнолије које се гаје на нашим просторима су ова кинеска – лилифлора, соланж и звездаста.

Магнолија означава достојанство и отменост. Бели цвет магнолије симболизује невиност, а ако је цвет љубичаст онда показује стидљивост и најчешће се поклања девојкама које нису упознале праву љубав.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh