• Novosti online

  Najmanje 90 raketa ispaljeno iz Gaze, Izrael odgovorio udarima iz vazduha

  Najmanje 90 raketa ispaljeno je jutros ka južnom i centralnom Izraelu iz pojasa Gaze i izraelska vojska je saopštila da je odgovorila udarima iz vazduha i tenkovskom vatrom, dan nakon što su četiri Palestinca ubijena i dva izraelska vojnika ranjena.

  Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je 22-godišnji Imad Nasir ubijen danas u izraelskom udaru iz vazduha, a da ih je četvoro ranjeno u tim udarima i granatiranju.

  Izveštaja o povredama ili šteti u Izraelu za sada nema, navodi AP.

  Vojska je navela da je protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola presreo desetine raketa, preneli su izraelski mediji.

  Kako je navedeno u vojnom saopštenju napadnuta su dva lansera za rakete na severu pojasa Gaze i tenkovskom vatrom ciljan punkt Hamasa istočno od Kan Junisa odakle su ispaljene rakete na izraelske gradove Aškelon i Ašdod na jugu kao i Modini Rehovot u centralnom Izraelu, a stanovnici su rekli da su čuli eksplozije.

  Izraelski komentatori navode da je neuobičajena baražna raketna vatra ima veze s rastućim palestinskim nezadovoljstvom u primeni razumevanja postignutog, zahvaljujući posredovanju Egipta u vreme izbora u Izraelu početkom aprila.

  Portparol Islamskog džihada je upozorio danas da će „cionistički neprijatelj biti vrlo iznenadjen odgovorom palestinskog otpora ako se izraelska agresivnost nastavi“, dodavši da je „pakao sudbina koja čeka Izraelce“.

  Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će održati bezbednosne kosultacije sa komandatom vojske i predsedavajućim Nacionalnog saveta za bezbednost ,najavljuju izraelski mediji.

  U gradu Aškelonu je objavljeno da su otvorena skloništa za bombe.

  U petak su u izraelskom vazdušnom udaru na punkt Hamasa na jugu pojasa Gaze ubijena dva Palestinca, a još dvojica su poginula od izraelske bojeve municije tokom masovnih protesta duž granice.

  Izraelska vojska je izvela udar iz vazduha u petak nakon što je dvoje izraelskih vojnika pogodjeno palestinskom vatrom kraj granične ograde.

  Jedan vojnik, pripadnik borbenih jedinica je zadobio umerene povrede, a devojka na odsluženju vojnog roka lakše.

  Osim dva ubijena Palestinca, u izraelskom udaru su još dvojica ranjena.

  U masovnim protestima pored dvojice poginulih ranjen je 51 Palestinac, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi.

  Hamas i druge palestinske frakcije objavile su da su u visokoj pripravnosti i da pripremaju odgovor na ubistvo Palestinaca.

  Portparol izraelske vojske je rekao jutros da su neki putevi i mesta kraj granice Gaze zatvoreni uključujući jednu plažu.

  Ova eskalacija nasilja usledila je nakon smanjenja neprijateljstava koje je trajalo mesec dana zahvaljući posredovanju Egipta.

  Ta zemlja se nadala da će izdejstvovati dugotrajni prekid vatre,ali je Hamas optužio Izrael da se ne pridržava dogovora da olakša ograničenja prema pojasu Gaze.

  Predstavnici islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom su u četvrtak otputovali u Egipat na dodatne konsultacije, preneo je AP.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com