• Zdravlje

  Najsavremenija operacija kičme obavljena u Srbiji

  Ovako je izgledala operacija.Foto: rts.rsOvako je izgledala operacija.

  Tim neurohirurga i grudnih hirurga VMA prvi put u Srbiji je uradio kompletnu endoskopsku operaciju korekcije deformiteta kičme, koja je trenutno i u svetu najsavremeniji vid operativnog lečenja leđa.

  Intervencija je posebna i zbog toga što se radi kroz samo jedan rez na bočnoj strani grudnog koša, dug svega tri centimetra, prenosi RTS.

  Na operacionom stolu je dvadesetosmogodišnja pacijentkinja sa urođenim deformitetom kičme, a ekipu neurohirurga predvodi doktor Milenko Savić. Stečeno znanje sa svetskih klinika doktor Savić primenio je u našoj bolnici, samo godinu dana pošto je takva intervencija urađena prvo u Americi.

  Pored toga što je endoskopska operacija korekcije deformiteta kičme minimalno invazivna, u odnosu na klasičnu intervenciju – ima još mnogo prednosti.

  „Nije otvaran kompletan grudni koš, nije sečena dijafragma, nego smo uspeli da pomoću kamere, endoskopa i posebnih instrumenata sve šrafove plasiramo u kičmeni stub, ispravimo deformitet, da postavimo šipku, a da pritom koristimo rez na grudnom košu od tri do četiri centimetara“, objašnjava potpukovnik doktor Milenko Savić, neurohirurg VMA.

  Doktor Milenko Savić.Foto: rts.rsDoktor Milenko Savić.

  Ovakav pristup omogućava da se iskrivljena kičma potpuno ispravi što pacijentu donosi brži oporavak i veću postoperativnu pokretljivost leđa i tela.

  Doktor Savić ukazuje da se u odnosu na klasičnu, kod endoskopske operacije pristupa sa prednje strane.

  „Manji segment sa kičme fiksira se tako da je kičma mnogo pokretljivija nego kad se radi klasični pristup. Gubitak krvi je gotovo minimalan – nekoliko mililitara gubitka krvi, što omogućava pacijentu brz oporavak. Ukrućen je mali broj segmenata kičme, potpuno ispravljen ekstremitet tako da će pacijent, između ostalog, moći da se bavi i rekreativnim sportom“, ukazuje doktor Savić.

  Pacijent nakon samo dva dana posle operacije napušta bolnicu. Ta intervencija u svetu košta između 100 i 150 hiljada dolara. Predlog da se kod nas rade kompletno endoskopske operacije deformiteta na kičmi o trošku države, neurohirurzi će poslati RFZO.

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici –MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com