Gradovi

Najteže u Lučanima, padavine se premeštaju ka jugu


BEOGRAD – Direktor preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio je večeras da je zbog poplava trenutno najteža situacija u Lučanima, gde je nivo Bjelice viši u odnosu na maj 2014. godine, i voda ne može da se ulije u Zapadnu Moravu čiji je nivo takođe visok.

„Očekuje se u toku večeri i noći lagana stagnacija i opadanje nivoa Bjelice u Lučanima“, rekao je Tanjugu Puzović i dodao da se oblaci premeštaju prema centralnoj i južnoj Srbiji, gde se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotokova.

On je dodao da, iako je kompletno korito Bjelice očišćeno i rađeno, „voda je sada veća u odnosu na maj 2014. godine za 60 santimetara – to vam govori kakva se vodena stihija sručila na Lučane“.

Prema njegovim rečima, što se tiče Čačka, Čemernica se vratila lagano u svoje korito i trenutno se ispumpava voda iz 30 – tak kuća koje su bile poplavljene i pomoćnih prostorija koje su bile ugrožene.

„Zapadna Morava još raste u zoni Čačka. Trenutno se postavljaju nasipi u zoni puta prema Lučanima i Užicu. Očekujemo da će Morava još da raste u ovom delu, lagano, još nekoliko sati, i tu se preduzimaju sve operativne mere da se brani grad“, rekao je Puzović.

On je istakao i da je uzvodni deo, odnosno da su slivovi Đetinje, Skrapeža, Moravice i Rzava u opadanju.

„Oblačni front se premestio prema centralnoj i južnoj Srbiji gde se očekuju padavine i lagani porasti svih vodotoka u centralnoj Srbiji, a u zavisnosti od količina padavina i na Južnoj i Velikoj Moravi“, rekao je Puzović.

On je istakao i da su svi ljudi i mehanizacija i oprema na terenu, kao i da se sinhronizacija sa ljudima iz Sektora za vantredne situacije lokalnih samouprava i pripadnicima Vojske i Žandarmerije odvija na svim nivoima.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh