Ekonomija

Najveća kineska čeličana ukida 50.000 radnih mesta

„Sektor za čelik u našoj kompaniji trenutno ima 80.000 zaposlenih, ali može da zadrži samo 30.000 njih“, izjavio je Ma Guoćang, direktor Vuhona, na marginama Nacionalnog narodnog kongresa, izveštava agencija Frans pres.

Manja tražnja, damping…

Cene čelika su pale u svetlu prezasićenosti globalne ponude, a Sjedinjene Države i Evropska unija, čije su industrije čelika u velikim problemima, optužuju Kinu za prodaju ovog proizvoda na njihovim tržištima po dampinškim cenama.

Ova izjava direktora Vuhona, koji je u državnom vlasništvu, najbolje ilustruje izazove s kojima se suočava Peking nastojeći da transformiše privredu, a da istovremeno izbegne socijalne nemire, koji su anatema za državno rukovodstvo, ocenjuje francuska agencija.

„Verovatno će 40.000 do 50.000 ljudi morati da potraže druge puteve ubuduće“, rekao je Ma za portal People.com.cn, koji je pokrenuo dnevni list „Pipl dejli“, glasilo Komunističke partije, dodaje Frans pres.

Kineska privreda je prošle godine porasla najsporijim tempom za četvrt veka i njeni izgledi su i dalje tmurni, a vlada je prošle nedelje smanjila ciljani rast za 2016. godinu na 6,5 do 7,0 odsto sa ranije planiranih „oko sedam odsto“.

Prioritet vlasti je smanjenje zaduživanja, prekapaciranosti i zaliha, kako bi zadržali rast i učinili da on bude održiv. Stoga je vlada kao jedan od ciljeva najavila smanjenje kapaciteta proizvodnje čelika do 150 miliona tona u periodu od pet godina.

Znatan deo proizvodnje je već „van stroja“.

„Vuhan ajron end stil radi samo sa 70 do 75 odsto kapaciteta“, rekao je Ma.

Kineski ministar za ljudske resurse i socijalnu sigurnost procenio je u februaru da će biti 1,8 miliona otkaza zbog restrukturisanja u sektorima uglja i čelika, ali nije naveo u kom vremenskom periodu se to očekuje, preneo je Frans pres.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh