Novosti online

Највише „Победника” за филм „Влажност”

У великој дворани Центра „Сава” подељене су све званичне награде Феста. Међу њима и „Политикина” награда „Милутин Чолић”, за најбољи филм у националној селекцији такмичарског програма „Српски филм”. Ову награду, за филм „Добра жена”, освојила је редитељка, сценаристкиња и глумица Мирјана Карановић.

У образложењу одлуке жирија за доделу награде која носи име оснивача Феста и вишедеценијског критичара у листу „Политика” Милутина Чолића, а који је радио у саставу Предраг Мики Манојловић, Дубравка Лакић и Душан Милић, каже се и ово: „Преузимање туђе кривице на себе јесте једна од највећих тема у стваралаштву. У животу тај чин често значи саможртвовање и прави разлику између великодушних људи и оних других, малих, безначајних, загледаних у своје двориште и неспособних да се суоче са сопственим злом. Таквом моралном начелу требало би сви да се повинујемо.” Препознавши све то у филму „Добра жена”, жири је редитељки Мирјани Карановић „Политикину” награду „Милутин Чолић” доделио „за филм са душом, емотивно зрелог филмског језика и снажног глумачког ансамбла, због храброг, дубоког препознавања људских односа, искључивости и слабости човека у неповољним околностима, што за последицу има наизглед миран живот, чију вишеслојну страву живе све генерације”.

Сутра ПостФЕСТум
Својој публици, ФЕСТ поклања још један фестивалски дан. Данас је дан за ПостФЕСТум, када могу да се погледају филмови на пет места у Београду.

У Сава центру од 16.30 биће приказан победник Главног такмичарског програма, од 19 „Младост” ,најтраженији филм ФЕСТ-а, а од 22 сата победник у категорији мањинске српске копродукције у програму Српски филм

У Дому омладине Београда од 17.30 на програму је „Позив”, од 20 „Ветеран”, а од 22.30 „Апокалипса јакуза”.

У дворани Културног центра од 17 сати је „Неразумни човек”, од 19.30 „Бруклин”, а од 22 „Прича над причама”.

У биоскопу Фонтана од 17 сати је „Под липом”, од 19 „Влажност” а од 21 Аве Цезаре”.

У биоскопу Cineplexx УШЋЕ Shopping Center, у сали 1, од

16.30 на програму је „Последњи вук”, од 19 „Дама из дворишта”, а у 21.30 „ Мој краљ”. У сали 5 од 17.30 може да се погледа „Посластица”, од 20 „Јастог , а од 22.30 Лоло”, док је у сали 10 од 19.30 на програму филм „Камински и ја”, саопштила је дирекција Феста. К.Р.

Награду је синоћ, уместо одсутне Мирјане Карановић (обавезе у Босни са позоришном представом), примила продуценткиња филма Снежана Пенев, којој је из истих разлога, уместо Мирјани, била уручена и награда за најбољу женску улогу, према одлуци главног жирија такмичарског програма „Српски филм”, којим је председавао Драган Бјелогрлић. Карановићевој је ова награда припала за лик Милене, одигран у филму „Добра жена”. У образложењу награде се каже: „За раскошан дијапазон глумачких средстава којим гради комплексан и емотиван лик, који својом снагом и појавом носи читав филм”.

С највише награда у рукама са 44. Феста одлази дебитантски филм „Влажност” Николе Љуце. Осим што је „Влажност”, као филм „који својим аутентичним изразом и специфичним стилом најављује неки нови и значајан глас српске кинематографије”, проглашен за најбољи у домаћем такмичарском програму, Љуци је београдски „Победник” уручен и за најбољу режију, а глумцу Милошу Тимотијевићу и награда за најбољу мушку ролу – „ за модеран и минималистички глумачки израз којим је на платно донео сложен драмски лик у егзистенцијалном превирању”. Уз то, жири за доделу награде „Небојша Ђукелић” наменио је филму „Влажност” своје специјално признање.

С великим бројем освојених награда на 44. Фесту нашао се и хрватско-српски копродукцијски филм „С оне стране” Зринка Огресте, којем је жири с Драганом Бјелогрлићем на челу доделио „Победнике” и за најбољи филм мањинске копродукције и за најбољу режију Зринку Огрести. У образложењу жирија између осталог се каже да је Огреста показао „вешту, прецизну и зрелу режију која стилски и атмосферски савршено прати причу, али и редитељски ризик и храброст који су се на крају исплатили”, а да је овај филм најбољи зато што је „вешто и прецизно остварење лишено патетике, са оригиналним и узбудљивим приступом актуелној друштвеној теми која је релевантна за цео регион”. Огрестином филму припала је и награда „Небојша Ђукелић” за најбољи филм. У подселекцији мањинских копродукција награђен је и филм Ивоне Јуке „Ти мене носиш” и то кроз признање маленој глумици Лани Барић, награђеној за најбољу женску улогу.

У такмичарском програму „Српски филм”, за најбољи филмски деби награђен је Павле Вучковић за филм „Панама”, и то „за упечатљиво остварење које изазива аутентичну емоцију и показује нови сензибилитет, како у редитељском приступу, тако и у глумачкој игри”.

Награда за најбољи сценарио припала је Милени Марковић за причу филма „Отаџбина” Олега Новковића, а награда жирија Стевану Филиповићу за филм „Поред мене”, који је освојио и награду међународног жирија критике Федеора.

Жири Главног такмичарског програма, којим је председавао руски редитељ Павел Лунгин, београдског „Победника” за најбољи филм, али и најбољу режију и најбољу глумицу, доделио је америчком остварењу „Дневник једне тинејџерке” Маријеле Хилер. Овај филм је био апсолутни фаворит жирија „због хуманистичког погледа на живот, талента и хумора, нечег свима толико потребног у животу”.

У главном програму награђени су још и филмови „99 домова” Рамија Бархранија (најбољи сценарио и најбоља мушка улога) и „Вулкан” гватемалског дебитанта Хајра Бустамантеа (најбољи дебитант).

У такмичарском програму „Границе”, жири којим је председавао наш редитељ Слободан Шијан, наградио је специјалним признањем тајландски филм „Тужни час” Анућа Буњаватана, док је новоустановљену „Нинову” награду за најбољи филм у овој селекцији доделио индијском филму „Лудо” Каушика Мухарџија.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh