• Ekonomija

  Najviše smo napredovali u regionu! Evo u čemu

  mapaFoto: screenshot, youtube


  Na listi 178 zemalja sveta obuhvaćenih istraživanjem, koju zajednički prave Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džornal, Srbija je ostvarila 62,1 poena, što je za 2,1 poena više nego 2015. godine.

  Napredak je ostvaren u pet od deset kategorija ekonomskih sloboda, uključujuci monetarnu slobodu, slobodu od korupcije, imovinska prava, slobodu poslovanja i investicione slobode, prema izveštaju objavljenom na sajtu Heritidž fondacije.

  Srbija je preduzela značajne institucionalne i političke reforme, dok je konkurentnost niske korporativne poreske stope i relativna otvorenost prema globalnoj trgovini olakšala aktuelni prelazak zemlje na tržišnu ekonomiju, ocenjuje se u izveštaju.

  Izvor: youtube

  Kako se dodaje u izveštaju fondacije u Srbiji se već implementiraju novi zakoni o bankrotu i o radu koji imaju za cilj poboljšanje efikasnosti regulatornih tela.

  Među prvih pet zemalja na listi su Hongkong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska i Australija, a na začelju liste su Kuba (177) i Severna Koreja (178) sa samo 2,3 boda.

  Što se tiče zemalja u regionu, najbolje plasirana je Makedonija (47. mesto), zatim Albanija (59) i Crna Gora (65), dok je Slovenija na 90. poziciji, Hrvatska na 103. i Bosna i Hercegovina na 108.

  Zanimljivo je da je Francuska na 75. mestu, samo dva mesta ispred Srbije, dok je Italija devet mesta iza naše zemlje, na 86. poziciji.

  Od velikih svetskih sila, SAD su na 11. mestu, Nemačka na 17, Kina na 144, a Rusija na 153. mestu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com