• BG

  NALED i RTS pokrenuli drugi konkurs “Šampioni lokalnog razvoja“

  Beograd, 28. maj 2018. – NALED i Radio-televizija Srbije, uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Srbije, pokrenuli su danas drugi konkurs za izbor najboljih praksi u radu gradova i opština i nagradu „Šampioni lokalnog razvoja 2018/19“.

  Na konkursu će biti izabrano 10 lokalnih samouprava – pet šampiona i pet vicešampiona, koji su reformama administracije i primenom novih modela i pristupa u radu značajno unapredili kvalitet života u lokalnoj zajednici i nivo usluga prema građanima, privukli nove investicije, uspostavili partnerski odnos i saradnju sa postojećom privredom, podstakli preduzetništvo i razvoj lokalne ekonomije. Pravo učešća imaju sve lokalne samouprave u Srbiji.

  – Nagradom „Šampioni lokalnog razvoja“ želimo da prepoznamo i promovišemo dostignuća gradova i opština na koja druge lokalne samouprave u Srbiji mogu i treba da se ugledaju. Elektronske građevinske dozvole, Sistem 48, formiranje kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, opremanje industrijskih zona samo su neke od oblasti u kojima su brojne lokalne samouprave dostigle visoke standarde i dobro razumele ulogu u planiranju i brizi o sopstvenom razvoju – kaže Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

  Konkurs je otvoren do 12. juna i opštine i gradovi mogu da se takmiče u pet kategorija – privlačenje investicija, podrška privredi, servis građana, efikasna uprava i promocija turizma i kulture – ključnim oblastima za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja. Mogu da konkurišu s najviše dva rešenja, u različitim kategorijama.

  Dostignuća gradova i opština biće ocenjena u skladu s pet kriterijuma i to su primenljivost rešenja odnosno mogućnost da bude preneto u druge lokalne samouprave, merljivost rezultata i efekata, domet rešenja (na koliko građana ili privrednih subjekata utiče predloženo rešenje i na koji način), odnos troškova i benefita, kao i inovativnost u osmišljavanju rešenja.

  Šampioni prvog konkursa bili su Beočin, Novi Sad, Niš, Vršac i Zvezdara dok su vicešampionska zvanja poneli Smederevo, Kruševac, Stara Pazova, Odžaci i Knjaževac. Specijalno priznanje dodeljeno je Loznici za doprinos lokalnom ekonomskom razvoju kroz očuvanje kulturnog nasleđa. Novi dobitnici nagrade „Šampioni lokalnog razvoja“ biće proglašeni na svečanom događaju u poslednjoj nedelji juna.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com