Ekonomija

NALED podržava napore SKGO da se zaustavi finansijsko slabljenje gradova i opština

naled2


Beograd, 08. januar 2016. – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ne podržava dalje finansijsko slabljenje gradova i opština do kojeg će doći ukoliko Vlada Srbije usvoji Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave. Predlažemo da zakon bude povučen iz procedure kako bi se uradile dodatne analize i projekcije kretanja prihoda na lokalu i efekti primene zakona.

NALED je napravio simulaciju na primeru budžeta grada sa 100.000 stanovnika i dobijeni rezultat pokazuje da bi gubici na prihodnoj strani iznosili više od milijardu dinara. Manjak po osnovu različitih komunalnih taksa i eko naknade bili bi veći od pola milijarde dinara, a po osnovu poreza na zarade dodatnih 600 miliona dinara.

– Ukoliko Nacrt zakona u neizmenjenom obliku uđe u dalju proceduru, finansiranje rada domova zdravlja, škola, vrtića i prevoza učenika biće i te kako dovedeno u pitanje dok bi realizacija infrastrukturnih projekata bila nemoguća ili prava retkost – smatra Milisav Mirković, predsednik opštine Gornji Milanovac, koja bi ostala bez 180 miliona dinara samo po osnovu poreza na plate.

Gradovima i opštinama rastu nadležnosti, a smanjuju se prihodi i nove obaveze ih očekuju na putu pristupanja EU. Primera radi, na lokalne samouprave prebačena je briga o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kako nisu dobile dodatna sredstva, neodrživi sistem finansiranja doveo je do skoka duga zdravstvenih ustanova na lokalu na 10 milijardi dinara koji će platiti građani.

Lokalne samouprave već su pretrpele udar na budžete od smanjenja poreza na zarade sa 12% na 10%. Uz to, Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave predlaže i drugačiju preraspodelu poreza na zarade tako da umesto 80%, opštinama ide svega 50% prihoda. To je demotivišuća mera imajući u vidu obavezu uvedenu Zakonom o ulaganjima da ulažu u novu organizaciju rada i aktivnosti za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Ukoliko država nastavi da smanjuje prihode, a povećava obaveze lokalnih samouprava, primoraće gradove i opštine da podignu takse i naknade. Time republički nivo vlasti odgovornost za parafiskale prebacuje sa sebe na lokal i dodatno ugrožava atraktivnost lokalnih samouprava u očima potencijalnih investitora. NALED podržava napore Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) da se zaustavi finansijsko slabljenje i predlaže Vladi Srbije da razgovara sa dva najveća reprezentativna udruženja lokalnih samouprava kako bi se zaštitili interesi građana i privrednika.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh