• Gradovi

  NALED podržava stvaranje efikasnije administracije

  Nedimović: Prva decenija rada NALED-a

  BEOGRAD – Gotovo svi projekti i inicijative koje je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoja (NALED) pokrenula proteklih 10 godina, bili su podrška razvoju državne uprave i lokalne samouprave i unapređenju rada državnih službenika, izjavio je danas potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

  „To su i naši glavni ciljevi“, rekao je Nedimović na Prvom diplomatskom forumu „Profesionalno usavršavanje javnih službenika“, koji su organizovali NALED i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

  On je otvaranje novih radnih mesta nazvao najvažnijim poslovima koje bilo ko u sistemu javne uprave može da radi i dodao da NALED ove godine obeležava prvu deceniju rada i zalaganje da Srbija dobije efikasnu administraciju, koju „građani i privreda mogu da prepoznaju svog partnera, a ne suprotstavljenu stranu“.

  „Jedna od glavnih inicijativa koju je NALED imao prethodnu skoro čitavu deceniju je program sertifikacije opština. Živ sam primer prolaska kroz to, sećam se prvog dana implementacije u Sremskoj Mitrovici, možda nismo ni bili svesni dometa čitavog posla i da lokalni ekonomski razvoj postane jedna od glavnih tema kojima će se baviti lokalne samouprave“, kaže Nedimović.

  Ističe da je NALED fokusiran na lokalni ekonomski razvoj, jer smatra da od njega zavisi zaposlenost, kvalitet života i standard naše zemlje.

  „Smatram da države Međunarodne zajednice posebnu pažnju moraju da posvete jačanju stručnih kapaciteta“, rekao je Nedimović.

  Naglasio je da se poslednjih godinu i po dana dosta radilo sa Vladom Srbije na izmenama Zakona o planiranju i izgradnji i primeni sistema izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

  „Do sada je obučeno oko 2.500 službenika, plan je da se obuči 4.000 službenika. Ovim zakonom imali smo „vododelnicu“ perioda kada smo sve radili sa papirima, i perioda uvođenja elektronske uprave i nadam se da će to biti pobeda čitave Srbije“, rekao je Nedimović.

  U okviru Prvog diplomatskog foruma o usavršavanju javnih službenika, još jedna stvar na kojoj se dosta radilo poslednjih godinu i po dana sa Vladom Srbije su izmene Zakona o planiranju i izgradnji i primena sistema izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

  Do sada je obučeno oko 2.500 službenika, plan je da se obuči 4.000 službenika. Ovim zakonom imali smo „vododelnicu“ perioda kada smo sve radili sa papirima, i perioda uvođenja elektronske uprave i nadam se da će to biti pobeda čitave Srbije.

  U okviru Prvog diplomatskog foruma, Vlada Srbije, lideri civilnog sektora, ambasadori i predstavnici međunarodne zajednice prihvatili su Deklaraciju o podršci profesionalnom usavršavanju javnih službenika.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com