Novosti online

Наочаре за виртуелну реалност звезде конгреса у Барселони

На светском конгресу мобилних уређаја у Барселони водећи произвођачи представљају новитете у тренутку када индустрија бележи успорени раст продаје. Компаније су годинама избацивале смартфоне све већих дијагонала, али чини се да је нека граница достигнута.

„Ел-Џи” се чак смањио у односу на прошлогодишњи модел јер нови „Г5” има 5,3 инча (Г4 је 5,5) док се „галакси С7” задржао на стандардних 5,1.

Уместо величином, компаније гледају да привуку купце другим иновацијама, а изгледа да је у фокусу сада виртуелна реалност (ВР), поготову када се на позорници поред директора јужнокорејске компаније појавио Марк Закерберг из „Фејсбука”. „Самсунгов” сет „гир ВР”, избачен прошле јесени, покреће технологија „Окулус рифт” коју је „Фејсбук” купио пре две године за две милијарде долара.

Челници два џина дигиталног света потврдили су намеру да већ ове године сетови помоћу којих се урања у нове светове стигну до милиона корисника и то не само гејмера. Да би достигли циљ наочаре ће као поклон добити купци нових телефона. На неким тржиштима, међу којима је и Србија, најбржи који поруче нове „галакси” телефоне пре него што стигну у радње 11. марта добиће на поклон наочаре „гир ВР”, чија је вредност око 16.000 динара.

Виртуелна реалност је још у повоју, углавном је користе окорели гејмери и пионири дигиталних технологија, али произвођачи желе да је приближи свакоме. „Самсунг” је представио и камеру која снима у кругу од 360 степени тако да сада свако може да прави сферне снимке и дели их са пријатељима.

И „Ел-Џи” је представио свој ВР сет и камеру од 360 степени, али за разлику од „Самсунгових” наочара, у које се телефон убацује са стране па екран телефона постаје екран наочара, овај има сопствени дисплеј, а са телефоном се повезује каблом што му смањује тежину.

„Самсунг” је у недељу, првог дана конгреса, представио нове „галакси” моделе „С7” и „С7 еџ”. Телефони дијагонале од 5,1, односно 5,5 инча, отпорни су на воду и прашину. Највећа унапређења су код камере која прави квалитетније снимке под слабим светлом. Оба уређаја имају могућност брзог жичаног или бежичног пуњења батерије. Нови екрани са функцијом сталне укључености приказују време, датум и важна обавештења, без потребе да се уређај „пробуди” додиром. Уређаји корисницима омогућавају и једноставно мобилно плаћање.

Новитет из Ел-Џија „Г5” доноси занимљив „повратак у прошлост”.

Постоје посебни модули као додаци телефону, а један од њих се качи на задњи део маске и садржи дугмиће за лакше фотографисање и снимање, јер када се држи у руци подсећа на класичан фото-апарат.

Телефон ће такође имати два сочива – једно за стандардне снимке, а друго са ширим углом које захвата више из окружења.

Компанија „Леново” имала је на уму породице које деле исти таблет када је дизајнирала „ТАБ3 7” и „ТАБ3 8”. Заједничко коришћење је олакшано помоћу режима за више корисника. За млађу децу, таблет је опремљен и посебним режимом за безбедно претраживање интернета као и могућношћу да буде ограничен приступ таблету у одређеном периоду или данима у недељи. Поред тога, режим за више корисника омогућује породицама да деле таблет, а да не морају да деле позадине, апликације и и-мејл налоге.

Љубитеље мобилних уређаја очекује још много новитета до четвртка, када се конгрес завршава.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh