Gradovi

Napad u Mogadišu, najmanje troje mrtvih

MOGADIŠ – Najmanje tri osobe su poginule kada je bombaš samoubica automobilom udario u kapiju jednog popularnog restorana u somalijskoj prestonici Mogadišu, nakon čega su naoružani napadači upali u zgradu, gde je u toku policijska opsada, rekao je jedan policijski zvaničnik.

Napadači su možda uzeli taoce u restoranu „Lilo sifud“, popularnom među elitom i vladinim zvaničnicima u Mogadišu, rekao je kapetan Mohamed Husein, preneo je AP.

„Operacija (da se izvuku napadači) je u toku. I dalje su unutra i bore se protiv naših vojnika“, rekao je Husein na mestu napada, gde se u pozadini mogla da čuje puščana vatra.

Druga snažna eksplozija automobila bombe, za koju očevici kažu da je ođeknula u blizini centra Mogadiša, dogodila se sat pošto su vojnici opkolili restoran.

Restoran „Lido sifud“, nalazi se blizu kafea „Bič vju“ i jednog hotela, a kako izveštavaju lokalni mediji, policija i ambulantna kola su na licu mesta.

Ekstremistička grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napad na kafe „Bič vju“.

„Mi smo unutra i kontrolišemo kafe. Mnoge žrtve leže unutra i izvan kafea“, rekao je portparol vojnih operacija Al Šababa Šeik Abdiasis Abu Musab za Rojters.

Pripadnici ekstremističke grupe Al Šabab izvodili su slične napade u Mogadišu u okviru borbe protiv somalijske vlade i snaga Afričke unije koje je podržavaju.

Korišćenje automobila bombe za nasilni ulazak u javne zgrade posle čega sledi oružani upad, postali su prepoznatljiva taktika islamista.

Somalija je nestabilna država od pada režima Sijada Barea 1991, a novu vladu podržavaju snage Afričke unije sa 22.000 pripadnika, među kojima su vojnici iz Burundija, Džibutija, Etiopije, Kenije i Ugande.

Borci Al Šababa izveli su niz napada u susednim državama, posebno Keniji i Ugandi, kao odmazdu zbog odluka tih država da pošalju svoje vojnike u Somaliju.

Najsmrtonosniji napad pripadnici Al Šababa izveli su u aprilu, kada su na univerzitetu u gradu Garisa na severoistoku Kenije ubili 148 ljudi.

AP Photo/Farah Abdi Warsameh

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh