• Novosti online

  Напредњаци преузели Звездару од демократа после две деценије

  После пуне две деценије колико је Звездаром управљао ДС, власт у овој општини је преузео СНС. Ово упориште демократа пало је формирањем нове скупштинске већине коју ће у наредне четири године чинити СНС, Група грађана „Миријево” и СПС, дојучерашњи партнери демократа на Звездари. Нова већина, која броји 29 одборника, тајним гласањем за председника општине изабрала је напредњака Милоша Игњатовића (45), економисту и бившег директора Националне агенције за регионални развој, који је заменио демократу Едипа Шерифова. За Игњатовићевог заменика изгласан је социјалиста Предраг Веиновић (56), дугогодишњи први човек „Градских пијаца”.

  – Ово је велики дан за Звездарце јер је после 20 година дошло до промене власти. У кампањи смо причали да ћемо водити рачуна о свима њима, то смо и показали стварањем коалиције у коју је ушла и група грађана – указао је Игњатовић.

  На конститутивној седници именовано је ново скупштинско руководство. Телом које чини 53 одборника до 2020. управљаће напредњак Александар Ерор, професор географије, а његова десна рука биће Драгослав Љубичановић из ГГ „Миријево”. За ове одлуке које су исто доношене тајним гласањем, али и и за оне о којима је одлучивано јавно, као што је била брзопотезна смена челника у јавним предузећима, гласао је идентичан број одборника – 29. Представници опозиције ни за једну одлуку о именовањима нису дали подршку. Смена власти на Звездари, ипак, није протекла у напетој атмосфери. Напротив. Најпре је Шерифов честитао новом руководству уз доскочицу „не могу да вам пожелим срећу јер смо на супротним странама”. Још срдачнији био је Душан Игњатовић, досадашњи председник Скупштине. Он је наследнику пожелео да успешно води скупштину на шта је Ерор узвратио похвалама на рад претходника. Игњатовић је Ерору поклонио и кравату, а овај гест образложио је речима да је и он од свог претходника добио исти поклон.

  Срдачну атмосферу накратко су прекинули одборници коалиције ДСС-Двери. Они су највише замерки изнели на кадровска решења, а пре свих на Веиновића и Роберта Милићевића, члана Општинског већа. Веиновића су критиковали што у биографији није навео школску спрему, а његовог страначког колегу Милићевића због „неодговорног рада” у претходне четири године. Одборници коалиције ДСС-Двери су и новог председника Скупштине подсетили да је донедавно и он критиковао Милићевића.

  Шерифов се повукао из звездарске политике

  Едип Шерифов је у току седнице поднео оставку на одборничко место. Како је рекао, на то се одлучио из личних разлога.

  Критиковани па ушли у власт

  У власт на Звездари требало је да уђе и СРС, али како су недавно за наш лист радикали навели, СНС се понео непримерено и обавестио их је да од тога нема ништа. Тек после седнице постало је јасно да су то место заузели одборници ГГ „Миријево”. Ова група је иначе накнадно, тек после поднетих жалби на резултате избора, прешла цензус. Због тога је између осталих и СНС-у одузет мандат. То је био разлог да се напредњаци побуне, па су на неки начин мандат вратили формирањем коалиције.

  Потписана стратегија за Врачар

  Стратегија о управљању Врачаром коначно је потписана у просторијама „Доста је било”. Тиме је потврђено да ће нову општинску власт чинити листа „Врачар слободно” (демократе) и ДЈБ, листе које су на Врачару једино и могле да формирају већину. До 10. јуна, за када је заказана конститутивна седница, две листе разговараће о персоналним решењима. Овај споразум ипак је већ наишао на критике. Бранислав Кланшчек, доскорашњи ДЈБ-овац, указао је да је Саша Радуловић лицемер у чијем покрету нема транспарентности.

  Сазив звездарске скупштине:

  21 СНС

  7 ДС

  7 ДЈБ

  5 СПС-ЈС

  4 СРС

  3 ДСС-Двери

  3 СДС-ЛДП

  3 ГГ „Миријево”

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com