Gradovi

Naravno da Tolimir nije stradao od krstareće rakete

Rast industrijske proizvodnje 8,2 odsto

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prošle godine zabeležen značajan rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto, kao i prerađivačke industrije – 5,3, procenta. „To su odlične vesti, koje govore dobro o našoj zemlji i budućnosti“, rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima.

Let za Njujork nema niko od Slovenije do Grčke

Premijer Vučić je istakao da je avionska linija za Njujork, koja kreće od juna, komparativna prednost Srbije, koja će doprineti, pored ostalog, i novom dolasku američkih investitora. On je ponovio spremnost da uruči karte prvim putnicima na toj liniji, ali je naglasio da ih neće davati za džabe. „Od juna letimo za Njujork. To nije profitabilna linija i neće biti naredne tri godine. To radimo zbog imidža, kako bi bili centar cele jugoistočne Evrope“, objasnio je Vučić. On je podsetio da prekookeansku liniju nemaju ni Bugarska ni Grčka, a niti jedna zemlja bivše Jugoslavije. Govoreći o aerodromu Nikola Tesla Vučić je ukazao na odlično poslovanje kompanije, naglasivši da je ova vazdušna luka prošla TSA kontrolu bez ijedne primebde, što znači da radi po vrhunskim standardima.

BEOGRAD – Optužbe iz Demokratske stranke prema kojima je senator Dzon Mekej, koji je juče bio gost Beograda, sarađivao sa Islamskom državom, premijer Aleksandar Vučić danas nije želeo da komenatriše.

„Sramota me je da komentarišem tako nešto, ali smarota me je i od nepismenih ljudi koji čak ne umeju da čitaju, ni da razumeju to što čitaju, a koji toliko mrze Srbiju da mrze i one koji su nam gosti i zato je bolje da ništa ne govorim“, rekao je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je sa senatorom Mekejnom i ostalim članovima delegacije američkog Kongresa razgovarao i o odnosima Srbije sa SAD, Rusijom i EU, da je rekao ono što inače javno govori, te da misli da je najbolje kad političari svoje stavove ne kriju.

„Kao što sam Putinu rekao da je Srbija na evropskom putu, tako sam i američkim prijateljima rekao da je Unija naš strateški cilj, a da zelimo da čuvamo naše odnose sa Rusima“, dodao je premijer.

On je istakao da je mnogo toga naucio od senatora.

„Nisam malo zabrinut zbog stanja u Siriji i globalnoj politici“, preneo je Vučić.

Neću biti ni dinar teži, ni govora o pomirenju s Miškovićem

Premijer Srbije odbacio je kao neumesne spekulacije o navodnom pomirenju sa Miroslavom Miškovićem, a komentarišući to što političari na funkcijama znatno poprave svoje materijalno stanje, poručio da on lično, po odlasku sa funkcije, neće „biti ni dinar teži“, nego što je sada.

On je istakao da nije ni u kakvim „kombinacijama“, posebno odbacujući priče o navodom pomirenju sa Miroslavom Miškovićem.

„Treba da se stide oni koji tako govore, verovatno polaze od sebe“, primetio je Vučić podvukavši da je ponosan koliko se borio za Srbiju.

Na pitanje kako komentariše to što političari koji odu sa funkcije bivaju nekoliko miliona teži, odgovrio je:

„Hvala što mi predviđate kraj, ali neću biti teži ni za dinar, ni milionima, ni bilo čime. Uvek ću da odgovorim na svako pitanje, a vi milione tražite na drugoj strani“.

„Neuporedivo sam relaksiraniji od kada je odlučeno da idemo na izbore, iako briga brigu sustiže. Radio sam marljivo, nema sumnje da sam pravio i greške, ali nisam se obogatio i nikada neću napuštati zemlju“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da će odluka o izborima biti doneta početkom marta, a da onda predsednik, predsednica Narodne skupštine, i predsednik pokrajinske skupštine treba da donesu odluku o izborima.

„Pretpostavljam da će svi izbori biti održani istog dana, i ne mislim da je nerealno da budu u aprilu“, rekao je premijer.

On je istakao da svoju zemlju voli najviše na svetu, da namerava da joj služi i dalje, a o tome će odlučiti građani.

Pa, naravno da Tolimir nije stradao od krstareće rakete

Izveštaj iz Haškog tribunala da je general Zdravko Tolimir umro prirodnom smrću nije odgovor koji smo tražili u dopisu koji sam poslao, rekao je Vučić.

On je primetio da to nije odgovor na pitanje zašto je Tolimir umro i zašto nije pušten na zahtev Beograda od pre četiri meseca, kojim je traženo da se pusti iz pritvora kako bi se lečio, a zatim prokomentarisao:

„Naravno da je umro prirodnom smrću, nismo ni mislili da je od krstareće rakete“, rekao je Vučić, dodajući da su pitanja nakon toga, posebno u domaćoj javnosti, više znak da je ovde ljudim važnije da ruše vlast, nego da se pobrinu za život Tolimira.

„Srbija zna svoje i domaće i međunarodne obaveze, ali izgleda da Srbija mora neke druge u svetu da podseća na njihove obaveze, a to je da štite život i ljude“, zaključio je premijer.

On je ocenio takođe da nije slučajno da je zahtev za izručenje Vojislava Šešelja Hagu upućen u jeku izborne kampanje i da oni koji su želeli da naprave problem Srbiji i njemu lično – jesu napravili problem.

„U srcu ili u jeku izborne kampanje da li da pomognemo desničarima, ili da rušimo sebe, šta god da kažete potpuno je svejedno. Tako da oni koji su želeli da naprave problem Srbiji, nedvosmisleno su ga napravili. Da li mi je lako da donesem bilo kakvu odluku, pošto znam kako će to da ide od jednog do drugog, te će svi odgovorni i koji se pitaju u skladu sa zakonom da prebace to do mog stola..i doneću odluku najbolju za Srbiju, uvek“, rekao je premijer.

Pomoć za poslove, a ne socijala za snaje i šurnjaje

Bilo bi dobro kad bismo ljudima mogli da objasnimo da ne smeju da pitaju „kad ću dobiti posao“, već kad će država da stvori bolje uslove za startap kompanije, kada će se dozvole dobijati brže da možemo da radimo, ocenio je Vučić.

Upitan šta treba učiniti da se podstiče preduzetnički duh, on je rekao i da moramo urednije da plaćamo porez, koji je, kako je primetio, značajno manji nego u zemljama okruženja, ali, dodao je, moramo gerenalno da budemo pozitivniji i da gledamo u budućnost.

„To znači da ne radimo za naredna tri meseca, već za narednih 30 godina, da potomcima ostavljamo kompanije“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je ove godine vlada za male i srednje kompanije odvojila milijardu i po dinara, da će davati povoljne kredite, da će biti podsticaja i u poljoprivredi, ali da se moramo naučiti da to sto država daje zaista treba da ide za proizvodnju, za novi kombajn, za navodnjavanje, a ne da se tretira kao „socijalna pomoć za snaje i šurnjaje“.

„To su stvari koje ćemo da menjamo, a da li ćemo da uspemo, videćemo“, poručio je.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh