Novosti online

Narodna stranka usvojila deklaracije o revanšizmu i odgovornom upravljanju rudnim blagom. …

Skupština Narodne stranke usvojila je danas deklaracije o revanšizmu i o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije, saopšteno je iz te stranke.

„Narodna stranka daje reč da će obezbediti donošenje i striktno sprovodjenje zakona i drugih propisa koji imaju za cilj otkrivanje, dokazivanje, obelodanjivanje, javnu osudu i pravno sankcionisanje u skladu sa Ustavom i zakonom svih pojedinaca, grupa i pravnih lica za dela kojima su kršena ljudska prava i slobode gradjana, kojima su gradjani izlagani zlostavljanju“, navodi se u deklaraciji te stranke o revanšizmu.

Kako se dodaje, sankcionisanje u skladu sa zakonom se odnosi „posebno za dela izvršena od strane pripadnika političkih grupa i njihovih saradnika koji su se zloupotrebom političke moći, javnih funkcija ili društvenog položaja stavili iznad zakona i stekli ogromno bogatstvo“,

„Ovo ima za cilj da se promeni sistem i da se, kroz zakonsko utvrdjivanje odgovornosti i odlučno sprovedeno sankcionisanje osudjenih bez izuzetaka i mogućnosti za oproštaj, bitno umanji opasnost da državna vlast i politička moć u budućnosti ponovo budu zloupotrebljene“, dodaje se u deklaraciji.

U Deklaraciji o revanšizmu se ističe da to „uključuje i eliminisanje otudjenih centara moći, zabranu vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti pojedincima i zabranu rada političkim strankama i drugim organizacijama i udruženjima koji su grubo pogazili Ustav i zakone ove zemlje stavljajući privatne interese pojedinaca iz vladajuće političke strukture i njihovih saradnika iznad opšteg interesa celog društva i svih gradjana“.

„Narodna stranka daje reč da će imovina za koju imaoci ne mogu predstaviti dokaze o zakonitom poreklu, a koja je stečena zloupotrebom političke moći i vršenjem drugih krivičnih dela, biti oduzeta u korist Republike Srbije i njenih gradjana“, navodi se u Deklaraciji o revanšizmu.

Tim dokumentom Narodna stranka se obavezala da u prvih 100 dana od izbora nove demokratske Vlade bude donet paket zakona i sistemskih propisa, pre svega o lustraciji, ispitivanju porekla imovine i oduzimanju nelegalno stečene imovine, specijalnom tužiocu za visoku korupciju i politički kriminal, javnim nabavkama, profesionalizaciji državne uprave, javnih službi i ustanova i državnih preduzeća, i oduzimanju nacionalnih televizijskih frekvencija emiterima koji su prekršili standarde objektivnog i istinitog izveštavanja.

U Deklaraciji o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije navodi se da će biti uveden moratorijum na iskopavanje litijuma i svih drugih ruda čija eksploatacija trajno i nepopravljivo zagadjuje životnu sredinu i ugrožava opstanak ljudi, biljnog i životinjskog sveta na odredjenom prostoru.

„Dužina trajanja moratorijuma zavisiće od neupitne potvrde potpune ekološke bezbednosti tehnologija primenjenih u praksi u najrazvijenijim evropskim državama, prilikom eksploatacije ruda u istom prirodnom obliku kao kod nas, nakon čega mora biti organizovana široka javna rasprava“, navodi se u toj deklaraciji.

Dodaje se da će Narodna stranka „revidirati sve donete planove, zakonske propise i potpisane ugovore u vezi sa eksploatacijom rude jadarita i ekstrakcije litijuma, ali i ostalih ruda na osnovu ugovora i sporazuma koji su ostali nedostupni javnosti, a mogu naneti trajnu štetu stanovništvu i okolini u kojoj žive“, kao i da će objaviti sve ugovore i sporazume.

U deklaraciji se ističe da će biti poništeni svi štetni ugovori i promenjeni svi propisi koji odudaraju od onih u razvijenim zemljama evropskog kontinenta u oblasti rudarstva i zaštite životne sredine, a svi prostorni planovi i svi planovi posebne namene kojima se omogućava realizacija iskopavanja ruda biće podvrgnuti strogoj stručnoj reviziji.

„Ujednačićemo visinu iznosa rudne rente i obezbediti tretman naših državnih resursa i ruda kakav imaju najrazvijenije evropske zemlje. Sprečićemo stvaranje eksteritorija na tlu Srbije, gde se suspenduju domaće zakonodavstvo i propisi, a radi se o zaštiti prirode, ljudskih i radničkih prava ili bezbednosnih rizika stvaranjem tih eksteritorija“, navodi se u deklaraciji.

Narodna stranka će podržavati razvojne projekte i investitore koji prihvataju da rade u skladu sa novim odlukama i planovima odgovornih vlasti, u potpunosti poštujući sve propise, zakone i Ustav Srbije, kao i transparentne stručne studije o ekološkim, ekonomskim i zdravstvenim aspektima tih investicija, zaključuje se u Deklaraciji Narodne stranke o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije.


Jeremić ponovo izabran za predsednika Narodne stranke

Skupština Narodne stranke izabrala je danas rukovodstvo stranke, a za predsednika Vuka Jeremića, koji je na njenom čelu od osnivanja 22. oktobra 2017.

Kako su iz stranke saopštili, za potpredsednike su izabrani Miroslav Aleksić, Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić, Borislav Novaković, dosadašnji predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić, kao i predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković i predsednik Gradskog odbora Niš Đordje Stanković.

Za portparola i generalnog sekretara Narodne stranke izabran je Stefan Jovanović.


Narodna stranka: Gradjani po svojoj savesti da odluče da li će učestvovati na referendumu o Ustavu

Narodna stranka na svojoj skupštini danas je donela jednoglasnu odluku da se protivi promenama Ustava koje se odnose na pravosudje a usvojila ih je Skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i gradjana, a gradjani su pozvani da po svojoj savesti odluče da li će na referendum izaći, saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju se navodi da je stručna javnost gotovo jednoglasno mišljenja da „predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosudja, a Narodna stranka je uverena da bi, u našoj političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, zapravo, olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce“.

„Vlast nije obezbedila javnu raspravu i gradjani nisu informisani o predloženim promenama Ustava. Promene Ustava je usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja Akta o promeni Ustava Srbije“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje „nije obezbedjena ni delotvorna kontrola procesa glasanja na referendumu o potvrdjivanju Akta (o promeni Ustava)“.

„Imajući u vidu da je potvrdjivanje promene Ustava na referendumu izraz suverenosti gradjana, kao i da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva gradjane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh