• Novosti online

  Narodna stranka: Vlada odgovorna za ubijanje reke Pek

  Narodna stranka saopštila je danas da je „Vlada Srbije direktno odgovorna za ekološku katastrofu nesagledivih razmera i trajno ugrožavanje živog sveta u reci Pek“, jer je kineskoj kompaniji „Zidjin“, koja je kupila rudnik u Boru, ugovorom dozvolila ispuštanje otpadnih voda u reku.

  „Nefiltrirana industrijska otpadna voda direktno je ispuštena u Pek iz rudnika bakra u Majdanpeku, koji je u sklopu Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Pek, koji je bio medju najčistijim pritokama Dunava, više nije izvor pijaće vode, a gradjanima Kučeva je preporučeno da vodu iz reke ne koriste za navodnjavanje useva i napajanje stoke niti da jedu ribu iz nje“, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine.

  U saopštenju se ističe da su u Peku, prema analizama požarevačkog Zavoda za zaštitu javnog zdravlja, višestruko povećane vrednosti teških metala, prvenstveno bakra, mangana, gvoždja i sulfata, a da je Ministarstvo zaštite životne sredine „gotovo nemo pred katastrofom“ koja ugrožava i gradjane Majdanpeka, Kučeva, Kladova i okolnih sela.

  „Potpuno je jasno zašto ne reaguju Vlada Srbije je ugovorom dozvolila ispuštanje otpadnih voda u reku Pek, a ministarstvo je 14. septembra 2020. godine donelo rešenje da ‘Zidjin’ nema obavezu da izradi studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za povećanje flotacije rudnika bakra Majdanpek“, navodi se u saopštenju.

  Narodna stranka je podsetila da „Zidjin“ planira povećanje kapaciteta flotacije rudnika Majdanpek sa šest miliona tona na 11 miliona tona godišnje, što će „dodatno devastirati životnu sredinu Majdanpeka i ozbiljno ugroziti javno zdravlje“.

  „Flotacijom se odvajaju korisni od nekorisnih sastojaka mineralnih sirovina, te kao krajnji proizvod prerade rude bakra nastaje takozvana flotacijska jalovina, koja ostvaruje potencijalno najviše negativnih uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju.

  Narodna stranka navodi da se resorno ministarstvo tek 10. marta ove godine, „sa velikim i krajnje neozbiljnim zakašnjenjem“, oglasilo donošenjem Rešenja o odredjivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu u vezi sa projektom povećanja kapaciteta flotacije rudnika.

  „Glavni saučesnik je upravo Ministarstvo zaštite životne sredine, jer je ovu katastrofu moglo mnogo ranije da spreči. Umesto zaštite interesa sopstvenih gradjana, državni organi ponovo staju u odbranu interesa stranih investitora“, navela je Narodna stranka.

  Odbor Narodne stranke za zaštitu životne sredine navodi i da je „nedopustivo svesno dozvoljavanje uništavanja izvora vode za piće“, kao i da je „nedopustivo proglasiti reku Pek zamućenom, umesto ekstremno zagadjenom“, kao što je bila prvobitna reakcija nakon prvih analiza.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com