Gradovi

Nastavak dijaloga 27. januara, za Srbiju tema ZSO

BRISEL – Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen 27. januara sastankom srpskog premijera Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, saopšteno je danas u Briselu.

Dijalog na najvišem nivou će biti vođen uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, objavljeno je na sajtu evropske službe za spoljno delovanje (EEAS).

U kabinetu premijera Srbije Tanjugu je potvrđeno da će Vučić učestovati u dijalogu 27. januara.

Premijer Vučić je početkom meseca procenio da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, ali da problemi moraju da se rešavaju jer je to i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji, ali i Albanaca.

Kosovski premijer Mustafa, takođe je danas potvrdio učešće, iako je nedeljama pre toga nastojao da dolazak u Brisel uslovi nekim ustupcima.

Iz kancelarije Federike Mogerini najavljuju da će na sastanku dve strane razmotriti primenu postojećih sporazuma i razgovarati o daljima koracima u okviru dijaloga.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije danas da će glavna tema sledećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu biti sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Đurić je rekao da je za Beograd na predstojećim razgovorima u Briselu tema svih tema sprovođenje sporazuma o ZSO i da mora biti doneta izvršna uredba o osnivanju zajednice na način na koji je dogovoreno 25. avgusta prošle godine.

On je kazao da će uz ZSO na dnevnom redu razgovora u Briselu nužno biti i vladavina prava – uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću za koje je ocenio da je izostalo u dosadašnjem procesu.

Foto skrinšot Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh