• KiM

  Nastavak dijaloga BG i PR poslednje sedmice januara

   137818cf37.jpeg

  BEOGRAD – Dijalog Beograda i Prištine u Briselu na nivou predsednika vlade Srbije i kosovskog premijera biće nastavljen najverovatnije u poslednjoj sedmici januara, saznaje Tanjug.

  Sastanak je ranije načelno bio planiran za sredinu meseca, ali je kosovski premijer Isa Mustafa izjavio da Priština nastavak dijaloga uslovljava dobijanjem vizne liberalizacije za Kosovo.

  Stoga će, prema informacijama Tanjuga, 13. januara u Beograd doći saradnici visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, kako bi se prevazišao najnoviji zastoj do kojeg ponovo dolazi zbog nespremnosti Prištine, koja je mesecima u političkoj blokadi upravo zbog protivljenja pojedinih političkih grupa sprovođenju Briselskog sporazuma.

  Nakon toga, oko 18. januara mogao bi da se očekuje sastanak dve strane na ekspertsko-tehničkom nivou u Briselu, a u poslednjoj sedmici i sastanak premijera.

  Mustafa je najavio da Priština za taj sastanak kvalifikuje pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, a rekao je i da „ima i stvari koje su ostale nezavršene kao što je raspuštanje paralelnih srpskih struktura“.

  Priština, međutim, još nije sprovela Briselski sporazum u tački koja obavezuje na formiranje Zajednice srpskih opština, kao i formiranje Specijalnog suda za zlocicne bivše OVK.

  Foto TANJUG/S. Radovanović, video,

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com