Svet

Nastavak glasanje za predsedničke nominacije u SAD

Nju Hempšir je jedna od najliberalnijih država u SAD, pa se na glasanju u toj državi mogu očekivati nešto drugačiji rezultati od predviđanja anketa na nacionalnom nivou ili u odnosu na prošlonedeljne rezultate izbore u Ajovi.

Kod demokrata bivša državna sekretarka Hilari Klinton u odnosu na levičara Bernija Sandersa ima ubedljivu prednost u anketama na nacionalnom nivou, ali će u Nju Hempširu skoro izvesno pobediti Sanders.

amerika sjedinjene americke drzave zastava morguefile com jpg

Kad je reč o republikancima, Donald Tramp, koji vodi na nacionalnom nivou, ima i znatnu prednost u Nju Hempširu mada je veliko pitanje ko će završiti na drugom mestu i s kolikim zaostatkom u odnosu na milijardera.

Zagriženi konzervativac, senator iz Teksasa Ted Kruz pobedio je u pretežno ruralnoj Ajovi, ali danas u Nju Hempširu skoro da nema nikakve šanse za zapaženiji rezultat.

Nešto manje konzervativni senator s Floride Marko Rubio u Ajovi je bio na trećem mestu s neočekivanom visokom podrškom, pa bi ga uspeh u Nju Hemširu približio Trampu i Kruzu, ali je posle slabog nastupa na poslednjoj debati republikanaca u subotu uveče, podrška počela da mu se osipa.

Rubio je na udaru tri rivala u borbi za podršku takozvanog republikanskog establišmenta – guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, guvernera Ohaja Džona Kasiča i bivšeg guvernera Floride Džeba Buša, koji se nadaju da bi im izbori u Nju Hempširu mogli oživeti posustalu kampanju.

Tramp sa svojim neobičnim stilom, samoreklamerstvom, skandaloznim izjavama, nerealnim predlozima i ranijim lutanjima u stavovima po društvenim pitanjima nije omiljen među republikanskim vođstvom. Kruz takođe nije omiljen među republikancima u Vašingtonu koji smatraju da bi njegovi ekstremni stavovi oslabili šanse za uspeh na predsedničkim izborima u decembru, kao i na budućim izborima za Kongres.

S druge strane, Rubio, kao i manje ekstremni u konzervativnim stavovima Buš, Kasič i Kristi, prihvatljiviji su vođstvu Republikanske partije, pa se nadaju da bi im podrška uticajnih republikanaca mogla pomoći i kod glasača. Zato svaki od njih računa da bi izbori u Nju Hempširu, koji zbog malog broja stanovnika te države ne donose veliki broj delegata za završnu konvenciju, mogli presudno uticati na dalji tok trke.

Na osnovu izbora u Ajovi, Kruz je dobio sam delegata, Tramp i Rubio po sedam, jedini Afro-Amerikanac u trci Ben Karson tri, a Buš, Kasič i Karli Fiorina po jednog. U Nju Hempširu je republikancima na raspolaganju 20 delegata koji će biti raspodeljeni srazmerno rezultatima. Na konvenciji će biti ukupno 2.472 delegata pa je za predsedničku nominaciju potrebna polovina od tog broja.

Kod demokrata je Klinton u Ajovi dobila 23, a Sanders 21 delegata. Demokrate se u Nju Hempištu bore za 24 delegata, a ukupno će na konvenciji u julu biti 4.763 delegata.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh