Gradovi

Nastavak rekonstrukcije Narodnog muzeja u Beogradu

BEOGRAD – Narodni muzej saopštio je danas da je raspisao javnu nabavku za izbor izvođača radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji ove ustanove, a po okončanju predstojećih radova, zdanje Narodnog muzeja biće spremno da odgovori najsavremenijim muzeološkim standardima.

Projekat restauracije, sanacije i adaptacije zgrade Muzeja obuhvata obimne građevinsko-zanatske radove na svim etažama, uključujući zamenu dotrajalih infrastrukturnih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovih površina i svih prostora namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara, navedeno je u saopštenju.

Po završetku tenderske procedure i odabira izvođača radova, definisaće se rok za završetak kompletnog projekta, nakon čega će sve zbirke Narodnog muzeja sa više od 450.000 istorijsko-umetničkih dela biti dostupne posetiocima.

Tokom 2015. godine, Narodni muzej uspešno je realizovao projekat rekonstrukcije i restauracije 4.200 kvadratnih metara fasada sa 276 prozora.

Paralelno sa rekostrukcijom, intenzivno se radi na novoj stalnoj postavci, koja je zatvorena za javnost od 2003. godine.

Zdanje, koje je 1903. godine izgrađeno za potrebe smeštaja Uprave fondova, 1933. je prošireno i dograđeno za potrebe Državne hipotekarne banke.

Nakon razaranja u Drugom svetskom ratu obnovljeno je, a potom 1966. godine rekonstruisano, dograđeno i adaptirano za potrebe Narodnog muzeja.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh