Svet

NASTAVLJA SE BRODOLOM EU POSLE BREGZITA I TRAMPA: Proruski kandidat, socijalista Rumen Radev ubedljivo pobedio proevropsku kandidatkinju vladajuće koalicije Cecku Cačevu

RadevOčigledno Evropska unija gubi na svim poljima.

Briselska administracija više nema nikakav autoritet na zapadu u zemljama poput Velike Britanije, ali očigledno ni na istoku.

Podrška Evropske unije je danas gotovo sigurna garancija da ćete izgubiti izbore.

Očigledno da se NATO pakt i napadi na veliki broj suverenih država širom sveta sada obija o glavu kreatorima takve politike.

Vladimir Putin može zadovoljno da trlja ruke jer se sve više zemalja okreće ka Evro-azijskoj uniji, Rusiji i Kini.

Socijalista Rumen Radev ubedljivo je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, preneli su večeras bugarski mediji rezultate anketa posle zatvaranja birališta.

 Radev je pobedio rivalku Cecku Cačevu koju je predložio premijer Bojko Borisov. Prema izlaznim anketama, Radev je osvojio oko 58 odsto glasova, a Cačeva oko 38 odsto.
 General Radev (53), bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga, više je naklonjen Rusiji i pozivao je na ukidanje sankcija Rusiji, ali je rekao i da bi poštovao obaveze Bugarske prema Evropskoj uniji.
Radev se prijavio kao nezavisni kandidat, ali ima podršku Socijalističke partije Bugarske.

On će u petogodišnjem mandatu naslediti Rosena Plevnelijeva, proevropski orjentisanog predsednika, koji je otvoreno iznosio kritike na račun ruskog kolege Vladimira Putina.

Ranije su javljeni rezultati anketa koji su pokazivali da je Radev, kog podržavaju opozicioni socijalisti, dobio nešto više od 58 odsto glasova, dok je Cecka Cačeva (58), kandidat vladajuće stranke premijera Bojka Borisova dobila 35 odsto.

Uoči drugog kruga, ankete su pokazivale da su šanse za pobedu više na strani Radeva (53), bivšeg komandanta vazduhoplovnih snaga.

Agencija Rojters ocenjuje da bi pobeda Radeva najverovatnije približila Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Moguća je i višemesečna politička nestabilnost s obzirom da je bugarski premijer Bojko Borisov najavio povlačenje ako njegov kandidat izgubi, podsetila je britanska agencija.

U prvom krugu izbora, 7. novembra, više glasova je osvojio Radev, koji je tada izjavio da je narod glasao za promene.

Borisov je ranije izjavio da će, ako Cačeva ne bude prva u prvom krugu glasanja, raspisati prevremene izbore.

Predizborna kampanja u Bugarskoj uglavnom je bila fokusirana na budućnost Evropske unije, odnose sa Rusijom i pretnje od potencijalnog povećanja priliva migranata iz susedne Turske.

Glasanje na predsedničkim izborima je, prvi put, obavezno.

Predsednik u Bugarskoj uglavnom ima ceremonijalnu funkciju i nema izvršna ovlašćenja, već sve važnije političke odluke mora da odobri parlament.

Ipak, činjenica da se bira na direktnim izborima, šefu države daje veći uticaj i autoritet.

Predsednik Bugarske rukovodi oružanim snagama, imenuje ambasadore i šefove obaveštajnih i bezbednosnih službi, potpisuje međunarodne ugovore i može da stavi veto na zakone.

Borisov: Sutra ili prekosutra podnosim ostavku

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je večeras da podnosi ostavku pošto je kandidat njegove vladajuće Gerb partije pretrpela poraz u drugom krugu predsedničkih izbora.

– Sutra ili prekosutra ću podneti ostavku. Rezultati jasno pokazuju da vladajuća koalicija više nema većinu – rekao je novinarima Borisov, prenela je agencija AFP.

Borisov je još ranije rekao da će, ako Cačeva ne pobedi, raspisati prevremene izbore.

Bugarska se okreće ka Rusiji

Nakon skoro deset godina od kada se Bugarska pridružila Evropskoj uniji mnogi Bugari smatraju da su njihovi problemi na dnu liste prioriteta Brisela.

Mnogi razočarani Bugari sada gledaju u pravcu Rusije kao važnijeg suseda.

Takvo gledište će verovatno biti sve popularnije nakon predsedničkih izbora na kojim je pobedio general Rumen Radev.

Bugarska već uveliko zavisi od Rusije zbog energenata, vojne opreme i prihoda od ruskih turista.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh