• Svet

  Nastavlja se potraga za nastradalima u požaru u Londonu

  Nastavlja se danas potraga za mogućim nastradalim u požaru koji je uništio soliter u Londonu i u kome je prema dosadašnjem bilansu poginulo najmanje 12 osoba.

  Gradonačelnik Londona Sadik Kan je u saopštenju sinoć preko Fejsbuka izrazio strahovanje da bi broj od 12 mrtvih mogao da se poveća.

  Stanari ove 24-orospratnice sa socijalnim stanovima doveli su u pitanje kako je vodjena zgrada i istraga o uzroku požara treba da ustanovi moguću odgovornost za požar.

  Požar u zgradi od 120 stanova u luksuznoj četvrti Kensington-Čelsi, blizu mondenskog kvarta Noting Hil u zapadnom Londonu, izbio je nešto posle ponoći u utorak i prema navodima svedoka širio se velikom brzinom. Od 78 hospitalizovanih, 18 je u kritičnom stanju, a još mnogi se vode kao nestali, zbog čega se strahuje da bi broj mrtvih mogao da se poveća.

  Sada se vodi kompleksna operacija potrage koja će trajati više dana, rekao je komandant londonske policije Stjuart Kandi, koji je rekao da ne očekuje da će biti pronadjeno još preživelih.

  Čovek koji živi u susednoj zgradi i koji je evakuisan iz predostrožnsti rekao je za Frans pres da je čuo vrištanje sa svih strana i video ljude kako skaču kroz prozore. Drugi svedoci su ispričali kako su videli roditelje da bacaju decu kroz prozore u očajničkom pokušaju da ih spasu.

  Glenfel kula, sagradjena 1974, gotovo cela je izgorela. Juče tokom dana plamen je još bio vidljiv u nekim delovima zgrade i šefica londonskih vatrogasaca rekla je da nije nikad videla požar tih razmera. Stručnjaci su ocenili da zgradi ne preti da se sruši a inženjeri sada proveravaju njenu konstrukciju.

  Uzrok požara je i dalje nepoznat ali medju stanarima, koji ukazuju na brojne ponovljene propuste u održavanju zgrade, raste bes.

  Predsednik skupštine stanara zgrade do prošlog oktobra rekao je da je 90 odsto stanara potpisalo peticiju krajem 2015. da se žale na loše održavanje zgrade od strane za to zadužene kompanije.

  Javna kompanija KCTMO, koja upravlja tim soliterom, saopštila je da je upoznata sa problemima koje su odavno prijavili stanari, i dodala da je prerano da se spekuliše o uzrocima požara.

  Kompanija Rajdon (Rydon) je saopštila da je na zahtev londonskih opština Kensington i Čelsi prošle godine renovirala zgradu u radovima koji su koštali 10 miliona evra, i koji su prošli sve obavezne kontrole oko požarnih i bezbednosnih propisa.

  Po mišljenju nekih stanara, jeftina plastika koja je upotrebljena u oblaganju zgrade razlog je brzog širenja vatre.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com