KiM

NASTAVLJA SE PROTERIVANJE OBELEŽJA SRPSKE DRŽAVE SA KOSOVA I METOHIJE, VLADA SRBIJE ĆUTI

kosovo.jpg

Kosovska ministarka Edita Tahiri rekla je da građani pri ulasku na KiM ne mogu da koriste lične karte Srbije izdate u gradovima na teritoriji KiM.

Ona je rekla da građani od ponoći više nemaju pravo da pri ulasku na Kosovo i Metohiju koriste srpske identifikacione dokumente.

„Lične karte koje je izdala Srbija, gde se pominju kosovske gradske kancelarije, su ilegalne. Briselski sporazum iz 2011. o slobodi kretanja između Kosova i Srbije o međusobnom priznavanju ličnih karata obe zemlje kao dokumenta za prelaz odnosi se na važeće lične karte koje su izdale nadležne službe obe zemlje“, rekla je Edita Tahiri za portal Kosev.

Dodala je da su u skladu sa tim obe strane predstavile validan primerak ličnih karata, kakve će druga strana priznati.

„Dakle, sve ostale su nevažeće, što znači da su lične karte koje su izdale paralelne strukture ilegalne i u suprotnosti sa sporazumom o slobodi kretanja“, rekla je Edita Tahiri.

Prema njenim rečima, na Srbiji je da zaustavi izdavanje takvih nelegalnih ličnih karata.

Na pitanje koliko dugo će se „tolerisati“ građanima da koriste srpske lične karte, ona je kazala:“Ukoliko apliciraju za kosovsku ličnu kartu, onda će im aplikacioni sertifikat pomoći kao dodatni dokument da pređu granicu“.

Pojedini građani žalili su se danas da ih na prelazima sa Kosovom upozoravaju da više ne mogu da koriste srpske lične karte izdate u gradovima na Kosovu.

Izvor: B92

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh