Gradovi

Nastavljen pad maloprodajnih cena derivata – za dinar nedeljno

Nastavljen pad maloprodajnih cena derivata – za dinar nedeljno

BEOGRAD – U Srbiji je zbog daljeg pada cene sirove nafte na globalnom nivou nastavljeno snižavanje maloprodajnih cena na pumpama, koje u proseku „padaju“ za dinar nedeljno, rekli su danas Tanjugu stručnjaci.

Naftaši kažu da su državna zahvatanja u Srbiji prevelika i da su zato maloprodajne cene goriva niže, na primer, u BiH i Makedoniji, uprkos tome što je kompanijski deo cene u tim zemljama veći nego kod nas.

Takođe, naftne kompanije u Srbiji očekuju dalji pad cena naftnih derivata, koji će uticati na povećanje potrošnje goriva.

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), na današnji dan prosečna cena benzina je 128,8 dinara za litar, dizela 129,8 i TNG 69,1 dinar. To je za oko dinar manje nego pre nedelju dana.

Cena sirove nafte na svetskom tržištu je na istorijskom minimumu i pad se nastavlja, a pojedini naftaši u Srbiji već su korigovali cene derivata, a neki bi to mogle da učine danas ili sutra, rekao je sekretar udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS Ljubinko Savić.

U zemljama u okruženje cene goriva uglavnom su niže, a u BiH je cena najniža i iznosi 0, 77 evrocenti za litar.

Građani iz pograničnih mesta, kako mediji prenose, neretko se snabdevaju gorivom u susednoj Bosni ili Makednoji, gde su cene ujedno i najniže, a to dovodi i do mogućnosti šverca.

„Sivo tržište je uvek prisutno, a Srbija pa ni bilo koja druga država ne može u potpunosti da eliminiše sivo tržište. Građani se rukovode sopstvenom logikom, odnosno ekonomijom i idu tamo gde im jeftinije“, kaže Savić.

Kako navodi, Savić, i ranije se dešavalo da žitelji pojedinih pograničnih mesta odlaze u susedne zemlje i nabavljaju gorivo po jeftinijoj ceni, a naftne kompanije koje trguju derivatima nafte na malo znaju za tu pojavu.

„Mislim da prate i promet na svojim benzinskim pumpama, šta se dešava u regionu i da će odreagovati u tom pravcu tako što će možda negde spustiti cenu da bi imali bolju prodaju. Građanima preporučujumo da prate kretanje cena derivata nafte jer imamo pojavu da u okviru jednog istog lanca imamo različite cene derivata nafte, to imamo i u Beogradu, ali i po unutrašnjosti“, rekao je Savić Tanjugu.

On ističe da sve kompanije u Srbiji prate kretanje cene na berzi, i da se ne može po automatizmu, kada se dođe do dnevnih promena cena na berzi da se odreaguje na domaćem tržistu.

Što se tiče eventualne korekcije akciza, Savić je podsetio da se one rade svake godine, odnosno na početku godine i da ne očekuje da će u toku ove godine biti više korekcija.

„Naravno neke korekcije su moguće, ako dođe do enormnog, naglog pada cene sirove nafte na berzi što bi uticalo na pad cene na domaćem tržištu, a što nije dobro za državu“, kazao je Savić.

Generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović je rekao da je nastavljen pad maloprodajnih cena u Srbiji koji iznosi oko dinar nedeljno.

„Cena nafte je i dalje u padu i sada je ispod 30 dolara za barel i srazmerno tome smanjuju se i kotacije benzina i dizela odnosno cene na veleprodajnom tržištu i srazmerno tome i maloprodajne cene. Cena sirove nafte utiče na mali deo maloprodajne cene koji iznosi oko 40 odsto, tako da se ne može očekivati da se isti procenat smanjenja cena sirove nafte odslika i na maloprodajnu cenu“, rekao je Mićović Tanjugu.

Kako ističe, akciza na dizel u Srbiji je 54 dinara za litar, bez obzira kolika je cena sirove nafte.

„Svake nedelje beležimo pad maloprodajne cene i jedini period zastoja u tom padu bio je oko Nove godine, pošto je država povećala svoje zahvatanje (akcizu) kod dizela za četiri dinara odnosno 4,8 dinara kada se uzme i PDV i kod benzina za tri dinara,kao i za TNG“, rekao je on.

Mićović je rekao da se razlike u ceni goriva između zemalja u okruženju ili u Evropi pojavljuju zbog različitih uslova poslovanja i naglasio da je razlika u ceni sada prilično izrazena u odnosu na susedne zemlje i pojavljuju se prekogranični trgovci koji se bave švercom.

„To je ozbiljan problem i za državu koja na taj način gubi ozbiljan deo fiskalnih prihoda. Tako da bi trebalo dobro razmotriti da li ovaj nivo državnog zahvatanja koji stvara tu veliku razliku u maloprodajnoj ceni treba da bude baš toliki i da li on u punoj meri ostvaruje povećanje prihoda u budžet“, naglasio je Mićović.

On ističe da sniženje maloprodajnih cena utiče na rast potrosnje i da su naftaši u Srbiji u 2015, kada su maloprodajne cene bile dosta niže nego u 2014, zabeležili rast potrošnje goriva.

Cene nafte su danas u Aziji nastavile da padaju, približavajući se nivou od 27 dolara za barel, posle upozorenja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da je globalno tržište nafte preplavljeno zalihama.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh