Gradovi

Nastavljeno suđenje Kumanovskoj grupi

SKOPLJE – Pred sudom u Skoplju danas je nastavljeno suđenje 29-orici optuženih za oružani sukob sa makedonskom policijom u maju prošle godine u Kumanovu, svedočenjem jednog od optuženih koji je rekao da njegova oružana grupa bila u Kumanovu, ali da nisu očekivali da će se boriti.

Optuženi Nasuf Zekiri je kazao da su im Mirsad Ndrečaj i Beg Rizaj, dvojica komandanata grupe, rekli da se neće boriti u Kumanovu, već da bi mogli da budu uključeni u isceniranu konfrontaciju sa policijom.

„Možete da nas osudite, ali mi nećemo prihvatiti krivicu. Nećemo biti prvi ili poslednji koji se koriste u politički isceniranim slučajevima. Mi smo zloupotrebljeni zarad političke koristi“, naveo je Zekiri u svom svedočenju.

Drugi osumnjičeni Rufki Dogani rekao je da su Ndrečaj i Rizaj zarobljeni nakon dva dana sukoba, ali su ubijeni nakon toga.

Javni tužilac Naum Panovski je rekao da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi bili uključeni u incident u Kumanovu i napad na policijsku stanicu u Gošincima, prenosi makedonska agencija MIA.

Prema optužnici, nekoliko onih koji su optuženi za napad u Kumanovu prethodno su 21. aprila napali policijsku stanicu u Gošincu i uzeli oružje.

Prema tužilaštvu, oružana grupa je bila organizovana na tri nivoa.

Prvi nivo su činili zapovednici, uglavnom sa Kosova, drugi nivo je služio u logističke svrhe kako bi obezbedio pomoć i skloniste učesnicima napada i to su uglavnom bili državljani Makedonije, dok je teći nivo obuhvatao izvršioce koji su, takođe, bili sa Kosova.

Naoružana grupa sukobila se sa policijom 9. i 10. maja prošle godine u naselju Diva Naselba.

U okršaju je poginulo 18 ljudi, uključujući osam policajaca i 10 napadača.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh