Gradovi

Nastavljeno suđenje za tragediju na Pasuljanskim livadama

DESPOTOVAC – U Osnovnom sudu u Despotovcu, izvođenjem dokaza i sašlušanjem oštećenih, danas je nastavljeno suđenje bivšim kadetima Vojske Srbije (VS) za tragediju koja se dogodila na poligonu Pasuljanske livade pre tri godine.

„Saslušanje je bilo veoma detaljno, saslušano je šestoro oštećenih, a počelo je u deset sati i završilo u 15:30“, izjavio je večeras Tanjugu predsednik suda Jovan Velisavljević.

Bili su prisustni i svi advokati, dodao je Velisavljević i istakao da je „sledeći glavni pretres zakazan za 25. maja, kada će početi saslušanje svedoka“.

Suđenje bivšim kadetima je počelo 22. decembra prošle godine kada su se okrivljeni izjasnili da nisu krivi, a nastavljeno 17. februara iznošenjem odbrane okrivljenih, kao i danas.

Reč je o tragediji, koja se dogodila 18. juna 2012. godine, a u kojoj je poginulo dvoje a ranjeno petoro kadeta četvrte godine Vojne akademije.

Sudi se bivšim kadetima VS Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za „krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti“.

Sudskim većem predsedava sudija Blagica Milojević a optužnicu zastupa tužilac Marina Vukičević.

Za ovu tragediju optužen je i major VS Vinko Žnidrašič, u vreme tragedije saradnik u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, a sada asistent Vojne akademije na predmetu „Taktika jednice pešadije 2“ za krivično delo „nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice“.

Žnidaršiču se sudi pred Višim sudom u Jagodini, a počelo je 24. juna prošle godine. Nastavak suđenja je zakazan za 8. aprila.

Žnidrašič je, na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini, takođe, negirao krivicu.

Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Ćuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18. juna 2012. godine u 9:05, u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012“, od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.

Foto Freeimages.com/marcelo gerpe, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh