Novosti online

Настављено суђење за трагедију на Пасуљанским ливадама

ДЕСПОТОВАЦ – У Основном суду у Деспотовцу, извођењем доказа и сашлушањем оштећених, настављено је суђење бившим кадетима Војске Србије (ВС) за трагедију која се догодила на полигону Пасуљанске ливаде пре три године.

„Саслушање је било веома детаљно, саслушано је шесторо оштећених, а почело је у десет сати и завршило у 15:30”, изјавио је Танјугу председник суда Јован Велисављевић.

Били су присустни и сви адвокати, додао је Велисављевић и истакао да је „следећи главни претрес заказан за 25. маја, када ће почети саслушање сведока”.

Суђење бившим кадетима је почело 22. децембра прошле године када су се окривљени изјаснили да нису криви, а настављено 17. фебруара изношењем одбране окривљених, као и данас.

Реч је о трагедији, која се догодила 18. јуна 2012. године, а у којој је погинуло двоје а рањено петоро кадета четврте године Војне академије.

Суди се бившим кадетима ВС Младену Милосављевићу из Алексинца, Штефану Милосављевићу из Новог Сада, Николи Гарабиљевићу из Шапца и Милану Каришику из Хајдучице за „кривично дело тешко дело против опште сигурности”.

Судским већем председава судија Благица Милојевић а оптужницу заступа тужилац Марина Вукичевић.

За ову трагедију оптужен је и мајор ВС Винко Жнидрашич, у време трагедије сарадник у настави на катедри за тактику Војне академије, а сада асистент Војне академије на предмету „Тактика једнице пешадије 2” за кривично дело „непредузимања мера за обезбеђење војне јединице”.

Жнидаршичу се суди пред Вишим судом у Јагодини, а почело је 24. јуна прошле године. Наставак суђења је заказан за 8. априла.

Жнидрашич је, на првом сусрету са судијом Вишег суда у Јагодини, такође, негирао кривицу.

На Полигону ВС Пасуљанске ливаде код Ћуприје, који територијално припада општини Деспотовац, 18. јуна 2012. године у 9:05, у току припрема за вежбу „Дипломац 2012”, од заосталог пројектила аутоматског бацача граната, кога су кадети пронашли а један од њих, наводно, шутнуо и изазвао експлозију, погинило је двоје кадета четврте године Војне академије: Милина Милетић (23) из Горњег Милановца и Филип Милојевић (24) из Горње Трнаве код Тополе, а петоро кадета повређено, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh