Društvo

Наталитет – с речи на дело

Идуће недеље ће се у Горњем Милановцу одиграти фудбалски меч суперлигаша „Металца” и нишког „Раднички”. Са источне трибине стадиона за домаћине ће, заједно са родитељима, навијати и 450 девојчица и дечака рођених у протеклих десет година у породицама радника компаније „Металац”. Међу њима ће бити и двадесетак беба, пристиглих на свет од Нове године до данас, којима ће компанија, на свечаности у полувремену, уручити традиционалне рођенданске честитке – од хиљаду до три хиљаде евра.

Потом ће сви заједно продефиловати главном улицом до центра града. Тако ће бити обележен један диван јубилеј. Почело је 2006. године. Силни говори, предизборни и у другим приликама, о борби против „беле куге” остајали су, углавном, без одјека: Србија је сваке године губила по 35.000 становника или један осредњи град.

Да би нешто успело на државном плану, треба свако да засуче рукаве у својој кући, закључили су у компанији и прионули на посао. Најпре су утврдили да је 70 одсто њихових радника између 20 и 35 година неудато и неожењено, те да у породицама запослених годишње буде тридесетак принова. Одлучили су да са речи пређу на дело – основали су Фондацију „Металац” која ће, са око милион евра годишње, помагати културу и спорт општине, али ће највећи део колача припасти новорођенчадима кроз акцију „Деца, наша радост и будућност”.

Генерални директор компаније Петрашин Јаковљевић је поводом јубилеја изјавио да је подухват „Металца” у потпуности успео: свадбе су учестале, а роде су почеле све чешће да слећу на оџаке кућа породица запослених у „Металцу”. За протеклих десетак година рођено је 450 беба (210 девојчица и 240 дечака). У 43 породице се нашло и треће дете, а десетак бракова већ има четворо до седморо наследника.

У пет домаћинстава су рођени близанци, у два чак и тројке. У односу на почетну годину, наталитет је удвостручен, а рекордна је била 2015. година када је рођено 60 беба. Стимулишући рађање првог детета са петсто, другог са хиљаду, трећег са две хиљаде, четвртог са четири хиљаде евра, „Металац” је за десет година потрошио неколико стотина хиљада евра.

Рекосмо ли „потрошио”?! У компанији никако не прихватају овај издатак као трошак. Истичу да то није био никакав трошак, већ веома исплатива инвестиција у будућност. У јубиларној години награде су удвостручене. И још нешто. Од пре неку годину, Фондација „Металац” креветићем и опремом за бебе принове рођене у првом новогодишњем дану.

Сва средства за акцију „Деца, наша радост и будућност” обезбеђују запослени, њих око 1.700, који редовно уплаћују део годишње добити на рачун Фондације.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh